Medic: Screeningul pe regiuni ar putea arăta circulaţia coronavirusului şi imunitatea populaţiei

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi vicepreşedinte al SNMF, Dumitra Gindrovel, propune testarea populaţiei pe eşantioane, pentru a afla cât de pregătiţi suntem să ieşim din criza provocată de coronavirus.

23 Aprilie 2020, 14:26 (actualizat 23 Aprilie 2020, 14:28) |
Coronavirus / FOTO: www.freepik.com

Medicul Gindrovel Dumitra spune că rezultatele unui astfel de screening ar putea fi comparabile cu "testarea în masă a populaţiei".

Rezultatele analizei ar putea arăta circulaţia virusului la momentul respectiv, dar şi care este imunitatea oamenilor la coronavirus.

"Cred că va trebui să fie demarată efectuarea cu regularitate a unor teste de screening populaţional, ca să surprindem şi acea circulaţie de fond. Adică, acea transmitere comunitară fără simptomatologie, fără ca pacienţii să prezinte o paletă de simptome, cea care prezintă, de fapt, cea mai periculoasă verigă din acest lanţ epidemiologic. La pacientul care este simptomatic ştii ce măsuri să adopţi, ştii că trebuie să-l izolezi, ştii că acea persoană e un pericol. Dar persoana care e doar purtătoare, fără să fie simptomatică, acea persoană poate să fie oricine în comunitate şi poate să constituie un pericol", a declarat pentru Mediafax Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte SNMF.

Prin aceste teste PCR realizate pe eşantioane de populaţie după criterii stabilite de epidemiologi, autorităţile ar putea afla care sunt zonele vulnerabile şi ar putea fi luate măsuri.

"Dacă noi, de exemplu, la nivel naţional, vom avea un număr de 10% din persoane care au dezvoltat deja tipul de anticorpi, un eventual al doilea val nu va mai avea aceeaşi amplitudine, pentru că va întâlni 10% din persoane care nu vor dezvolta boala şi care vor prezenta două caracteristici: 1 - nu vor mai dezvolta boala; 2- vor constitui o barieră în transmiterea bolii, vor încetini această transmitere a bolii", a declarat Dumitra.

Potrivit medicului, aceste teste sunt esenţiale pentru a putea trece la relaxarea măsurilor din 15 mai.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI