Medic: Noi nu primim explicații, noi nu primim vaccin și-atât. Secretar de stat M. Sănătății: E o exprimare generală „Nu avem vaccinurile”

6 iunie 2018, 10:59

Potrivit unui document obţinut de TVR, 21 de direcții de sănătate  au anunţat Ministerul Sănătăţii că nu mai au nicio doză de ROR. Sunt de asemenea, medici de familie care nu mai au nici ei ser.

Dr. Sandra Alexiu a prezentat situația pe județe, după datele primite marți seară de la toți colegii săi. „Este mai grav decât se anunță în mod oficial”, subliniază medicul.

Din păcate, a început să lipsească și vaccinul nou, cel mai nou introdus în schemă, Prevenarul, pentru pneumococ (…) Asta este situația. Marea majoritate a județelor României, după cum vedeți, nu au la ora asta în stocuri și mai e de spus, așa cum am menționat (…) că niciun județ din țara asta n-a primit în ultimii 2 ani HPV, deși este în programul de vaccinare, pentru că nu s-au alocat fonduri pentru asta. Că tetraximul care se face la vârsta de 6 ani expiră în septembrie, deci aceste stocuri trebuie obligatoriu înnoite, și că nu există vaccin contra plăgii tetanice pe care să-l putem folosi măcar în rural, de 6 sau 7 ani. Pacienții nu-și pot face acest vaccin decât dacă-și cumpără, dar prea se găsește, sau dacă se duc la camera de gardă a unui spital cu chirurgie sau infecțioase, dacă aceștia își procură„, a adăugat Sandra Alexiu.

Întrebată dacă a primit vreo explicație legată de ROR, Alexiu a răspuns: A, dar noi nu primim explicații, noi nu primim vaccin și-atât. Nu avem, vedem noi când vine.

„În primul rând, v-aș ruga să refomulați titlul răsunător pe care l-ați enunțat mai devreme – nu există o criză a vaccinurilor”, a venit replica secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu.

El a cerut un exemplu concret al unui copil, părinte și medic de familie pentru care nu a fost vaccin. „Dar avem alte treburi decât să stăm cu ochii pe televizor, credeți-mă”, a continuat el, în timp ce realizatoarea Emma Zeicescu făcea referire la situația prezentată de TVR încă de marți seară.

În momentul de față, există stocuri la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică de ROR în grafic, adică de 21 de mii de doze. În același timp, din data de 31.05 a început livrarea a 198 de mii de doze de vaccin hepatita B. Din data de 11 iunie începe livrarea celorlalte cantități de ROR, adică 410 mii de doze. Până la acea dată, avem vaccin în țară și dacă undeva este vreo criză, la nivelul unui DSP, este suficient să anunțe Ministerul Sănătății„, a declarat Cristian Grasu.

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a atras atenția că, în acest moment, 30 de județe nu au ROR. „Sunt județe unde lipsește de 4 – 5 luni”, a subliniat Sandra Alexiu.

Răspunsul secretarului de stat în Ministerul Sănătății: „Asta este exclus! Situația vaccinărilor se monitorizează săptămânal”.

„Adică ne faceți mincinoși pe vreo 11 mii de medici?”, a întrebat medicul.

„Nu știu de unde v-ați luat informațiile”, a replicat reprezentantul Ministerului Sănătății.

„De la colegii mei care vaccinează. Dvs. poate nu știți, dar medicii de familie vaccinează”, a argumentat președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. Ea a explicat încă o dată cum au fost adunate ultimele date.

Secretarul de stat Cristian Grasu: „Doamnă, este o exprimare extrem de generală ‘Nu avem vaccinurile’! (…) Care vaccin, în care județ, cine a cerut și n-a primit?”.

Medicul de familie a explicat că situația prezentată este defalcată pe tipuri de vaccinuri care lipsesc.

„Nu credeți că în loc să fugiți repede, repede la televiziune cu situația asta făcută azi-noapte ar fi fost mai bine să aveți o discuție la Ministerul Sănătății, care e în posesia vaccinului și-l poate distribui?”, a întrebat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

„Ar fi trebuit să aveți o situație reală de la DSP-uri”, a argumentat Sandra Alexiu.

„Dumnealor (medicii de familie n.r.) nu au pentru că nu dânșii trebuie să-l aibă. Deci trebuie să-l ceară atunci când au nevoie de el”, a subliniat secretarul de stat despre vaccinul lipsă.

Discuția integrală, în secțiunea VIDEO

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite