Meșteri în vasele din lut de pe vremea dacilor. Secretul țesturilor

Doi tineri au preluat din lumea copilăriei un meșteșug vechi și fabrică ţesturi - vase din lut folosite pentru a coace pâine și alte bunătăți gătite lent. Au ajuns să vândă în toată lumea, prin intermediul internetului.

30 Iulie 2022, 20:14 (actualizat 30 Iulie 2022, 21:01) Știrile TVR |

George Dumitru și Daniel Popa au devenit meșteri de țesturi, vasele din lut de pe vremea dacilor, după ce au studiat și au pus la punct etapele esențiale preluate de la bunici. Totul începe cu frământarea lutului.

Lutul se calcă cu picioarele, să se omogenizeze, iar călcatul se face de 9 ori. Cifra 9 este mai degrabă magică - doar atunci nu crapă țestul.

Materiile prime folosite sunt argila de culoare roșie, bălegarul de cal pe post de liant și apă cât cuprinde.

Argila roșie o aduc din dealurile Prahovei, iar bălegarul de cal din Dâmbovița. Adaugă apă și multă muncă.

Sunt trei mărimi de țesturi pe care le fac George și Daniel - de 30, de 40 și de 50 de centimetri diametru, la interior, cu un perete gros de 5 centimetri.

În cel mare și în cel mediu se poate coace pâine și se pot prepara felurite mâncăruri, inclusiv carne și legume. Cel mic poate sluji și pentru decor.

Pâinea în țest se coace în cel mult 20 de minute. Friptura de pui va fi gata într-o oră. Se mai pot face pizza și plăcinte.

Atenție, țestul se păstrează în locuri uscate! Umiditatea îi reduce durata vieții.

Daniel e economist și lucrează în sistemul financiar-bancar. George e consultant în fonduri europene. Dar ce îi leagă cel mai mult e că n-au uitat de unde au plecat.

Ei reușesc să facă într-un sezon până la 450 de țesturi. Dar numai din mai până în septembrie. În perioadele reci nu, pentru că nu se usucă lutul.

Oamenii au aflat de ei de pe internet.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI