Măsuri suplimentare de protecție | Masca devine obligatorie și în aer liber în cinci județe: Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Galați și Iași

De astăzi, masca devine obligatorie și în aer liber, în zonele aglomerate, în mai multe județe. Pe listă sunt deocamdată Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Galați și Iași. Tot mai multe autorități locale impun această măsură, chiar și la ştranduri și piscine, nu doar pe stradă sau în piețe. Și în Capitală ar putea să fie luată o astfel de decizie pentru zona pietonală din Centrul Vechi.

30 Iulie 2020, 08:05 (actualizat 30 Iulie 2020, 08:40) |
Masca, obligatorie si in aer liber in cinci judete
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dâmbovița a înregistrat peste 700 de cazuri de infectare în ultimele două săptămâni, așa că autoritățile locale au decis purtarea măștilor și în piețe, târguri și oboare. Pe lângă măști, comercianţii vor fi obligaţi să aibă şi mănuşi. Polițiștii și jandarmii vor patrula prin oraș în număr sporit.

”Sunt foarte mulţi care fac un act de bravură că nu poartă această mască. Există măsusura sancţionării în cazul în care nu vor purta aceste măşti de protecţie”, declară Aurelian Popa, prefectul județului Dâmbovița.

Masca devine obligatorie din această dimineață în piețele din Vâlcea, la ștranduri, piscine, gări și stații de transport în comun. La Brașov, Comitetul județean pentru situații de urgență a decis că masca să fie purtată în piețe, târguri și pe arterele pietonale aglomerate de sâmbătă, 1 august.

În Argeş, masca de protecţie trebuie purtată de astăzi peste tot, inclusiv pe stradă, în locurile de promenadă sau la cumpărături în piață. Sunt exceptați doar copiii sub 5 ani.

În ciuda tututor măsurilor care s-au luat, transmiterea este comunitară, este peste tot. Chiar și în spațiile închis, unde e oricum obligatlriu, oamenii nu purtau decât când erau controale. lucrurile acestea au dus la o infectare mai mare”, spune Emanuel Soare, prefectul județului Argeș.

Argeșul este județul cu cea mai accentuată creștere a numărului de cazuri, peste 1400 de îmbolnăviri în ultimele două săptămâni. Cele mai multe probleme sunt în autobuzele și microbuzele de naveta. Autoritățile locale promit că vor fi drastice în privinţa amenzilor.

În Galaţi, masca va fi obligatorie în aer liber în zonele aglomerate.

Numarul mare de îmbolnăviri la noi vine din perioada stării de urgență, când am avut multe focare. Noi de aproape o luna de zile mergem pe faleză și le explicăm oamenilor care sunt riscurile la care se expun. Cu toate acestea, în fiecare seară înregistrăm un număr mare de persoane”, spune Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Medicii spun că masca ne protejează eficient inclusiv în aer liber. Mai ales că o persoană infectată poate răspândi virusul până la 7 metri în jurul său.

”Este foarte probabil, dacă suntem în apropierea persoanei bolnave, să inhalăm particulele virale. Este recomandată purtarea măstii și de către persoanele sănătoase pentru a realiza un filtru”, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”.

În piețele din Iași, clienții trebuie să aibă masca, iar comercianții trebuie să poarte masca și mănuși, iar produsele să fie acoperite cu folie de protecție. De la 1 augst vor fi aplicate amenzi de la 500 la 1000 de lei. Pe lângă piețe, măștile sunt obligatorii în parcuri sau zonele de agrement.

În lipsa unui vaccin, masca este cea mai simplă și eficientă metodă de protecție.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI