Măsuri speciale în Italia, după ce două persoane au murit din cauza coronavirusului. În Coreea de Sud s-a dublat numărul de îmbolnăviri

22 februarie 2020, 11:51

De azi-noapte, niciun tren nu mai oprește în cea de a doua localitate ca mărime din provincia Lodi. Gara Codogno e pustie, la fel și străzile orașului din nordul peninsulei.

Azi-noapte a murit într-un spital local un bărbat în vârstă de 78 de ani. Era internat pentru o altă afecțiune, dar a murit din cauza pneumoniei virale.

La scurt timp s-a dat alarma și în comuna care numără aproximativ 16 mii de suflete au început să apară oamenii în costumele de protecție.

Ministerul Sănătății a hotărât ca în câteva orașe din regiunile Lombardia și Veneto să închidă barurile, școlile și alte locuri publice pentru a diminua riscul de contaminare.

Al doilea deces raportat astăzi, o femeie, este din regiunea Veneto. Potrivit agenției ANSA este vorba tot despre o septuagenară cu alte afecțiuni cronice.

Spitalele în care au murit cele două persoane au fost închise și toată lumea este testată pentru Coronavirus.

Noile îmbolnăviri au fost confirmate într-o serie de orășele de la sud-est de Milano.

Primul care s-a îmbolnăvit a fost un alergător italian în vârstă de 38 de ani după ce s-a întâlnit cu cineva care s-a întors din China pe 21 ianuarie, fără să prezinte simptome ale noului virus, au anunțat autoritățile medicale italiene.  Bărbatul de 38 de ani este acum internat în stare critică, scrie presa din Italia. Soția sa și un prieten au fost și ei testați pozitiv.

De asemenea, trei pacienți de la spitalul din Codogno, unde s-a prezentat bărbatul cu simptome asemănătoare celor de gripă, sunt infectați. La fel și cinci asistente medicale și doctori.

Cu 30 de cazuri confirmate, Italia este țara europeană cel mai afectată de epidemie. Autoritățile au anunțat măsuri imediate în mai multe localități din provincia Lombardia, în nordul peninsulei.

ROBERTO SPERANZA, ministrul Sănătăţii din Italia: „Printre aceste iniţiative se numără interzicerea expresă a tuturor adunărilor şi demonstraţiilor publice şi suspendarea activităţilor comerciale, cu exceptia celor de utilitate publică.”

În nordul Italiei trăiește o comunitate de peste 8000 de români.

Ministerul român de Externe precizează, într-un comunicat, că până la ora difuzării știrii la Telejurnal nu există informații cu privire la existența vreunui cetățean român infectat.

Autoritățile de la București le solicită cetățenilor români să respecte cu strictețe recomandările guvernului italian, iar în cazul în care doresc să vină în România să anunțe misiunile diplomatice din timp.

Și Coreea de Sud a raportat astăzi dublarea numărului de îmbolnăviri, ceea ce ridică totalul din țara asiatică la 433, al doilea cel mai mare focar din afara Chinei. Crește numărul de cazuri și în Iran și Libia. Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, directorul OMS: „Cazurile pe care le vedem în lume, deşi în număr mic dar fără legătură cu Wuhan sau China, ne îngrijorează.  Fereastra de oportunitate pentru a ţine sub control epidemia este tot mai mică, dar mai avem o şansă.  În acelaşi timp, trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate.”

Principala preocupare o reprezinta cazurile fără o legătură epidemiologică clară: oameni care s-au îmbolnăvit fără să călătorească în China și fără să intre în contact cu persoane a căror infecție a fost confirmată. La nivel internațional au fost raportate peste 1200 de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus în 26 de țări și 11 persoane au decedat, precizează Organizația Mondială a Sănătății.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite