Situația haotică de la Londra a sporit îngrijorările din UE privind un Brexit fără acord. Mai multe țări, printre care Franța, Germania, Olanda, Danemarca și Finlanda, au activat planuri naționale speciale pentru gestionarea unei ieșiri dezordonate a Marii Britanii din Uniune.
Comisia Europeană a publicat mai multe note sectoriale în vederea pregătirii UE pentru scenariului unui Brexit fără acord. Sunt vizate drepturile cetățenilor, dar și domenii expuse precum traficul aerian, vămile sau piețele financiare. Între timp, Franța a activat propriul plan referitor la un Brexit dur.
Acesta prevede, între altele, reglementarea statutului celor 200.000 de britanici care trăiesc în Franța. Vor avea la dispoziție 1 an pentru a-și clarifica situația în contextul unei reciprocități din partea Regatului Unit.
O altă măsură vizează realizarea infrastructurii pentru asigurarea controalelor la frontiere. Premierul francez a făcut o vizită în zona Eurotunelului, imediat după ce în parlament s-a aprobat planul de măsuri speciale.
Nathalie Loiseau, ministrul francez al Afacerilor Europene: "Acest proiect de lege ne permite să securizăm statutul cetăţenilor francezi din Marea Britanie şi al britanicilor din Franţa cât mai bine. Să menţinem libertatea de circulaţie pentru persoane şi mărfuri şi să organizăm controalele necesare după ieşire. Adoptarea legii ne va permite să luăm rapid măsurile legale necesare, astfel încât Franţa să fie una dintre ţările UE foarte pregătite, alături de Germania, pentru un Brexit fără acord."
Și Germania intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord. Este vorba despre prevenirea oricărui impact negativ pentru cetățenii și companiile noastre, a spus ministrul de Externe, Heiko Maas: "Cineva trebuie să spună clar Londrei că timpul pentru micile jocuri s-a încheiat. Este de neimaginat ca acordul Brexit să fie renegociat. Am spus acest lucru clar, înaintea votului de la Londra."
Olanda a alocat 100 de milioane de euro și a început recrutarea a sute de noi angajați vamali. Măsuri speciale au luat Danemarca și Suedia, în domeniile serviciilor vamale și aprovizionării cu medicamente. Iar guvernul finlandez le-a recomandat britanicilor din această țară să se înregistreze cât mai curând la autoritățile pentru imigrație.