Măsuri riscante pentru coaliție: cum să tai 20 de miliarde. Ministrul Adrian Câciu trebuie să propună coaliţiei măsurile salvatoare

8 aprilie 2023, 10:44

România are în primele două luni ale acestui an un deficit bugetar de 17,04 miliarde de lei, echivalentul a 1,07% din Produsul Intern Brut (PIB). Situația a dat peste cap calculele inițiale, optimiste, de la Ministerul Finanțelor. Liderii coaliţiei sunt siliţi acum să ia măsuri urgențe pentru a reduce cheltuielile. Confruntați cu noul anunț, unii miniștri au răspuns cu avertizări.

Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene: Nu cred că prin măsuri din astea care să privească o tăiere a cheltuielilor de la funcționarii unui minister rezolvăm 20 miliarde de lei, mai ales in structurile ministerului în care poți să pui în pericol 80 de mld de euro.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Nu îngheț nici pe frigul asta. Eu cu înghețul stau într-un confort al înțelegerii. Întrebarea dumneavoastră merită să aibă un răspuns într- o analiză guvernamentală.

În paralel, PSD și PNL se întrec prin a-și pasă vină pentru deficit. ANAF, sub control liberal, nu ar fi atins țintele de colectare a impozitelor dorite de Ministerul Finanțelor, condus de un ministru numit de PSD.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: În momentul de faţă, cel puţin în primele luni ale anului, încasările din zona ANAF depăşesc cu şapte procente încasările colectate anul trecut. Este foarte greu de înţeles cum de în decursul primelor luni ale anului se înregistrează această diferenţă între cheltuieli şi încasări. Nu se pune problema reducerii salariilor, limitării sumelor destinate investiţiilor.

Analiștii văd mai multe pericole ale măsurilor de austeritate.

Radu Ciobanu, profesor de economie, ASE: Cheia nu este scăderea cheltuielilor, cheia este încasări suplimentare la bugetul de stat, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să creștem taxele, trebuie să colectăm mai bine. Înghețarea salariilor nu  va duce,  decât în situația în care poate persoane calificate care lucrează în calitate de bugetari sau la stat, să migreze către privat, unde salariile au ținut pasul cu inflația.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: Vorbim de o sumă imensă pentru primele două luni, mai sunt încă 10 luni din acest an şi dacă economia nu porneşte, deficitul poate creşte şi mai mult. Ar putea să crească gradul de îndatorare care se apropie de 50% din buget.

Ministrul Adrian Câciu trebuie să propună coaliţiei măsurile salvatoare. Liderii au dat deja un semnal important: în Parlament, potrivit unor surse politice, s-a spus stop adoptării proiectelor de lege prin care se majorau indemnizațiile și se acordau sporuri unor categorii de personal bugetar, precum funcționarii de la APIA, din prefecturi sau angajații din căile ferate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă