Măsuri pentru protejarea locurilor de muncă și a cetățenilor cu venituri de până la 4.500 de lei, discutate la guvern. Deduceri din impozit pentru salariații tineri și pentru angajații care au copii la școală

Guvernul a analizat astăzi măsuri care vizează stabilitatea economică și protejarea locurilor de muncă. "Ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetățenilor României care au statutul de salariați și au venituri de până la 4.500 de lei și în acest scop avem o serie de deduceri și pentru salariații care au în întreținere alte persoane, inclusiv copii, dar mai ales pentru salariații tineri, de până la 26 de ani, cu titlu de noutate se introduce o deducere de 15% din impozit (...), dar și pentru angajații care au copiii în orice formă de învățământ, pentru a încuraja trimiterea la școală și (...) evitarea abandonului școlar. Pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei", a anunțat ministrul Finanțelor.

06 Iulie 2022, 09:08 (actualizat 06 Iulie 2022, 15:29) Știrile TVR |

Declarații în debutul ședinței de guvern:

"Este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate și discutate la nivelul instituției guvernamentale și avem nevoie ca soluțiile să poată fi acceptate și implementate și implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât și protejarea locurilor de muncă și, desigur, angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri și dezvoltării economice, într-un cadru fiscal cât se poate de bine agregat la nevoile și la situația curentă. Astfel, în ședința de guvern de astăzi vom avea în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență care vizează Codul fiscal", a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: "Acest proiect practic prevede o serie de ajustări ale Codului fiscal, care sunt în concordanță cu angajamentele asumate de România în PNRR, în programul de guvernare și în ceea ce înseamnă statutul de membru al NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei Române și îmbunătățirea securității naționale în contextul războiului din Ucraina.

Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetățenilor României care au statutul de salariați și au venituri de până la 4.500 de lei și în acest scop avem o serie de deduceri și pentru salariații care au în întreținere alte persoane, inclusiv copii, dar mai ales pentru salariații tineri, de până la 26 de ani, cu titlu de noutate se introduce o deducere de 15% din impozit pentru a crește până la urmă și gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde înregistrăm un șomaj de natură structurală, dar și pentru angajații care au copiii în orice formă de învățământ, pentru a încuraja trimiterea la școală și (...) evitarea abandonului școlar. Pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei".

Sunt în discuție eliminarea unor facilități, restructurarea unor facilități în anumite zone. Sunt solicitate a fi eliminate și de către Comisia Europeană. Parte dintre ele sunt excepții, precizează premierul Nicolae Ciucă.

Astăzi se aprobă și programul pentru cele 500 de milioane de euro alocate pentru dezvoltarea cercetării și inovării în domeniul microcipurilor, a subliniat Nicolae Ciucă.

Alte decizii aflate pe ordinea de zi a ședinței de astăzi:

Profesorii așteaptă de câțiva ani să le crească veniturile. Au și protestat, solicitând acordarea creșterii decise în 2017. Salariile au fost mărite în 2017, dar de atunci nu au primit niciun leu în plus, pentru că la fiecare început de an veniturile lor erau fie înghețate, fie măririle erau pur și simplu amânate. Executivul stabilește în ședința de guvern de astăzi cum își vor primi banii angajații din învățământ.

Pe ordinea de zi se află așadar un proiect de hotărâre care prevede aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 48/2022 privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat, pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021.

Conform notei de fundamentare, scopul actului normativ este acela "de a crea un cadru unitar" de aplicare a prevederilor Ordonanței 48 în toate unităţile şi instituţiile de învăţământ de stat, astfel încât diferenţele de drepturi salariale acordate pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2022 să fie stabilite după un mod de calcul unic, clar şi concis.

Astfel, proiectul îşi propune să elimine "orice discriminare salarială între personalul didactic din învăţământul de stat, care desfăşoară aceeaşi muncă în aceleaşi condiţii, respectând principiul 'dreptul la un salariu egal pentru muncă egală'".

Totodată, guvernul va analiza hotărârea care vizează organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Noua structură va avea 85 de posturi.

Guvernul urmează să aprobe declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării "Autostrada de centură Bucureşti km 0+000 - km 100+900", sector Centura Nord km 0+000- km 52 + 770, Lot 2 km 20+000 - km 39+000.

În acest sens, este necesară aprobarea unei sume de 92,7 milioane de lei, pentru despăgubiri aferente unui număr de 938 de imobile, în suprafaţă totală de 1.768.501 mp. Este vorba despre imobile situate pe raza localităţilor Corbeanca, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos şi Afumaţi.

* Un alt proiect de act normativ vizează declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică "Varianta de ocolire Ştei", aferent Etapei I - Centura Beiuş.

Este vorba despre imobile situate pe raza localităţilor Beiuş, Finiş, Drăgăneşti şi Tărcaia, din judeţul Bihor. Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor, sunt în valoare de 533.980 lei, pentru 541 imobile reprezentând teren cu o suprafaţă totală de 135.299 mp şi 3.562 mp construcţii.

* Guvernul va discuta şi un alt proiect de hotărâre care vizează declanşarea procedurilor de expropriere pentru lucrarea de utilitate publică de interes naţional "Varianta ocolitoare a Municipiului-Arad-Est". Lista proprietarilor de imobile proprietate privată supuse exproprierii sunt situate pe raza municipiului Arad şi a comunelor Fântânele şi Vladimirescu. Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor, totalizează 10.601.350 lei, pentru 489 de imobile.

* Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului se va afla şi proiectul privind înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional "Arcul de Triumf'', instituţie publică în subordinea Ministerului Sportului, cu sediul în bulevardul Mărăşti nr. 18-20, sector 1. Bunul imobil va deveni un bun de interes public naţional, în vederea asigurării unei administrări eficiente pentru pregătirea loturilor naţionale şi olimpice, precum şi organizării competiţiilor sportive de nivel naţional şi internaţional.

* Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea Programului pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile pentru proiectele care se finanţează din cadrul Componentei C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare, Investiţia 4. Proiecte transfrontaliere şi multinaţionale - Procesoare cu consum redus de energie şi cipuri semiconductoare, finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Grupul ţintă include toţi actorii de-a lungul lanţului valoric de componente şi sisteme microelectronice, care au răspuns apelului de preselecţie desfăşurat de Ministerul Economiei în ianuarie 2022.

* Pe ordinea de zi figurează de asemenea proiectul pentru stabilirea cadrului legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul operaţiunilor finanţate în perioada de programare 2021-2027 prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune şi Fondul pentru o tranziţie justă.

Regulile instituite prin proiectul de act normativ vizează modalitatea de efectuare şi de justificare a unei cheltuieli pentru a fi eligibilă în limitele trasate de regulamentele europene, reiese din nota de fundamentare.

* Guvernul va lua în discuţie şi proiectul de hotărâre pentru aprobarea Memorandumului de înţelegere privind Sprijinul pentru implementarea proiectelor între Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 24 februarie 2022.

Memorandumul de înţelegere cuprinde elementele generale ale colaborării dintre Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii în scopul sprijinirii proiectelor, pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare a României, prevede nota de fundamentare.

* Un alt punct de pe ordinea de zi îl reprezintă proiectul de hotărâre privind drepturile de transport ale poliţiştilor de penitenciare, ale cursanţilor instituţiilor de învăţământ proprii pentru formarea poliţiştilor de penitenciare şi ale personalului civil din sistemul administraţiei penitenciare.

Conform acestuia, se propune diversificarea modalităţilor de transport pentru poliţiştii de penitenciare, în mod similar prevederilor generale aplicabile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, prevăzute prin HG nr. 714/2018, respectiv prin introducerea posibilităţii decontării cheltuielilor aferente transportului efectuat în regim de taxi sau car sharing, în intervalul în care serviciile de transport public în comun nu sunt disponibile, reiese din nota de fundamentare. Întrucât decontarea contravalorii carburantului este deja limitată, prin prevederile Legii nr. 145/2019, la 7,5 litri carburant la 100 km parcurşi, prin proiectul de act normativ se propune ca bonul de carburant necesar a fi prezentat în vederea decontării să fie utilizat doar pentru stabilirea preţului combustibilului care se decontează, indiferent de cantitatea de combustibil achiziţionată, reiese din document.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI