Măsuri pentru economisirea energiei în Spania: Clădirile nu vor mai fi luminate după ora 22, se încurajează munca de acasă, temperatura din magazine va fi ajustată

Spaniolii vor da stingerea la ora 22.00 pentru a economisi energie! În plus, transportul spre serviciu va fi gratuit, deşi multă lume va lucra de acasă. Toate spaţiile comerciale şi instituţiile publice trebuie să ţină uşile închise permanent şi să eficientizeze consumul. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile votate de guvern pentru economisirea a 7% din energie, aşa cum s-a angajat faţă de Bruxelles. Unii spanioli însă nu sunt deloc încântaţi.

02 August 2022, 14:04 (actualizat 02 August 2022, 21:05) Știrile TVR |

După data de 30 septembrie astfel de uşi larg deschise nu vor mai fi permise. Toate magazinele, restaurantele şi instituţiile publice trebuie să îşi monteze sisteme de închidere automată a uşilor şi să aibă termometre la vedere.

Spaniolii şi turiştii care îşi petreceau zilele toride prin magazine pentru a scăpa de caniculă, se vor răcori de acum la 27 de grade. Iar la iarnă, căldura nu va putea depăşi 19 grade, inclusiv în mijloacele de transport.

În plus, vitrinele magazinelor şi iluminatul exterior al clădirilor vor fi stinse după ora 22.00, deşi multe restaurante şi spaţii comerciale au luminile aprinse şi ziua.

Autorităţile vor să încurajeze și munca de acasă. Deja funcţionarii pot cere să lucreze 3 zile de acasă şi 2 la serviciu.

De asemenea va fi stimulat transportul public. Astfel, de la 1 septembrie abonamentele vor fi gratuite pentru trenurile de navetişti şi 50 la sută subvenţionate pentru cele de mare viteză.

Toate instituţiile trebuie să facă reviziile centralelor şi sistemelor de încălzire până la finalul anului şi să găsească soluţii de eficientizare a consumului. Operatorii economici pot cere sprijin financiar din Fondul de Eficienţă Energetică de 100 de milioane de euro pentru a pune în aplicare măsurile.

Institutul de Cercetare pentru Economisirea Energiei estimează că fiecare grad în minus pe termostat reduce cu 7% consumul de energie. O societate mare care are 90 de hoteluri și peste 100 de restaurante estimează că aplicând aceste măsuri va permite grupului să economisească un milion de euro într-un an.

Decretul de lege va intra în vigoare imediat după publicarea în Buletinul Oficial, însă trebuie votat şi de Parlament în termen de 30 de zile.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI