Măsuri excepționale de securitate înaintea summitului Biden-Putin de miercuri. Mesajele celor doi președinți

15 iunie 2021, 21:00

Summitul Biden-Putin are loc într-o vilă din secolul al XVIII-lea, cu vedere spre lacul Geneva, în Elveția. Guvernul federal a institut restricții de circulație în spațiul aerian, a fost interzis accesul ambarcațiunilor pe lac, au fost instalate baricade din beton pe mai multe străzi și a fost interzis accesul pietonilor în zonă. În interiorul vilei au fost puse la punct toate detaliile, inclusiv elemente de design.

Potrivit datelor comunicate, discuțiile dintre președinții Biden și Putin se anunță „deschise și complicate”, într-un context tensionat al relațiilor americano-ruse. Stabilitatea nucleară strategică, conflicte regionale, atacuri informatice, probleme legate de Ucraina și Belarus sau încălcări ale drepturilor omului – sunt câteva teme ce vor fi abordate.

Joe Biden a declarat la sediul NATO că îi va spune lui Vladimir Putin care sunt „liniile sale roșii”.

Joe Biden, preşedintele SUA: „Le-am spus aliaţilor cu ce mesaj mă întâlnesc cu preşedintele Putin, şi anume că nu doresc un conflict cu Rusia. Dar vom răspunde în cazul în care Rusia continuă activitaţile sale nocive. Ne vom apăra alianţa transatlantică şi valorile democratice. […] Îi voi arăta clar preşedintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă va face această alegere. Dacă va alege să nu coopereze şi să acţioneze aşa cum a făcut-o în trecut în legătură cu securitatea cibernetică şi alte activităţi, vom răspunde.”

Președintele rus a transmis mesaje în interviul acordat corespondentului NBC la Kremlin: „El spune ceva, eu spun altceva. Poate la un moment dat, în anumite moduri, retorica noastră diferă. Dar dacă îmi cereţi părerea acum, vă răspund. Cea mai importantă valoare în relaţiile internaționale este predictibilitatea și stabilitatea.”

După convorbiri, fiecare președinte va susține, separat, o conferință de presă. Potrivit unui oficial de la bordul Air Force One, citat de Reuters, nu sunt mari așteptări de la summitul cu Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite