Măsuri de urgență în România în cazul virusului misterios. Vor fi controale pe aeroporturi și se fac pregătiri în spitale

22 ianuarie 2020, 12:51

Institutul „Matei Balș” din Capitală este singurul din țară care are o secție specială de izolare, pregătită să preia pacienți infectați cu coronavirus.

În scenariul sumbru în care virusul misterios care provoacă pneumonie severă ajunge în România, pacientul va fi transportat aici în condiții de maximă securitate.

În institut, medicii sunt deja în alertă și gata să intervină.

Unități pregătite să intervină în cazul în care se va confirma și la noi acest nou virus sunt stabilite, de asemenea, la Iași, Timișoara, Constanța și Cluj.

Autoritățile au pus la punct un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției. Vor fi cumpărate teste rapide și substanțe reactive noi pentru detectarea infecției.

Virusul a făcut până acum cel puțin 17 victime și a cauzat mii de îmbolnăviri. Din China a ajuns până în Statele Unite. Harta devine mai roșie pe zi ce trece.

Autoritățile din întreaga lume pun filtre în aeroporturi. Oamenii sunt controlați cu aparate performante. Noi nu le avem încă.

Virusul se transmite pe calea aerului, de la om la om. Cei care iau contact cu noua tulpină de coronavirus prezintă febră ridicată, tuse și o stare generalizată de rău.

_____________________________________

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că există posibilitatea să fie achiziționate termoscanere, ce vor fi montate în aeroporturi, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră și ar putea fi purtătoare ale virusului din China.

„S-a stabilit achitiția de reactivi și pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariției unor cazuri suspecte și, bineînțeles, există un set de măsuri de alertare a autorităților de sănătate publică și a tuturor unităților sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiția de caz, încât să fie informați dacă vin în contact cu o persoane care este suspectă și care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China”, a spus Alexandru Rafila.

„Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. Este vorba despre spitalele de boli infecţioase ‘Matei Balş’ şi ‘Victor Babeş’ din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara”, a adăugat Alexandru Rafila

Pe aeroporturi vor fi trimise echipe medicale care să asigure permanența.

„În ceea ce privește măsurile de la Aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informații care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziție de termoscanere care să evidențieze eventualele persoane cu febră și care ar putea să răspundă definiției de caz. Nu în ultimul rând, vorbim de constituirea de echipe care să asigure permanența serviciilor medicale în aeroporturile internaționale”, a adăugat președinte SRM.

La nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, se va stabili dacă va fi decretată stare de urgență.

Directorul Institutului de Boli Infecțioase, Adrian Streinu Cercel a explicat că este vorba despre un nou tip de virus cu o altă structură genetică. ca atare primeri sunt puși la dispoziție de OMS, printr-o companie din Germania de unde îl achiziționăm și noi.

„Este o singură filiera, că să nu își pună lumea problema că am lua din altă parte, și este standardizată. Lucrăm standardizat, vom avea un diagnostic cât se poate de clar și de certitudine și acest lucru îl face Balșul”, a adăugat directorul Institutului de Boli Infecțioase.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

România, la un pas de epidemie de gripă