Măsuri de sprijin de peste un miliard de euro, de la 1 iulie. Promisiuni pentru pensionari, bugetari și cei care au credite

Coaliția de la guvernare promite noi măsuri de sprijin de peste un miliard de euro pentru unele categorii sociale. Dar mizează și pe reducerea unor cheltuieli și creşterea încasărilor la buget. Pensionarii și angajații din sectorul public ar urma să primească bani în plus, iar persoanele care au credite și se confruntă cu probleme financiare ar putea avea un răgaz pentru plata ratelor. Măsurile vor alimenta inflația, avertizează analiștii economici.

24 Mai 2022, 16:55 (actualizat 24 Mai 2022, 19:08) Știrile TVR |

Pensionarii cu venituri sub 2000 de lei și bugetarii care nu și-au primit la timp sumele la care au dreptul potrivit legii salarizării unitare din 2017 urmează să fie printre beneficiarii noului pachet de sprijin, potrivit anunțurilor făcute de liderii coaliției. Un ajutor unic de 700 de lei vor obține pensionarii.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: S-a făcut un calcul la câte persoane se adresează 3,5 milioane de pensionari beneficiari.

Premierul spune că s-au găsit surse de finanțare pentru aceste măsuri.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: Banii se vor rezolva prin acele reduceri de cheltuieli de la bunuri și servicii de 10% la nivelul fiecărui minister.

Bugetarii vor obține 25% din diferența între salariul în plată și cel stabilit prin grila din lege. Bani pe care ar fi trebuit să îi primească în anii trecuți.

Dumitru Costin, BNS: Sumele diferă de la individ la individ. Pot fi de ordinul zecilor de lei sau pot fi de ordinul sutelor de lei. Depinde unde te-a găsit noua grilă de salarizare cu venitul tău salarial. Nu înseamnă mare lucru. Înseamnă un gest reparatoriu.

Cea de-a treia măsură, amânarea ratelor la creditele bancare, pentru 9 luni, a fost discutată luni de zile și fusese amânată din cauza riscurilor pe care le presupune. Pentru că dobânzile sunt în creștere, chiar ministrul Finanțelor admitea că e posibil ca după cele 9 luni de suspendare a ratelor costurile să fie chiar mai mari ca acum.

Și guvernatorul BNR a subliniat, în ultima declarație publică, că situația e cu totul alta decât în pandemie, când a fost aplicată o decizie asemănătoare.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Când s-a făcut moratoriul trecut? când dobânzile în pandemie era clar că merg în jos și atunci era în ajutorul omului. Acum trebuie cu atenție.

Ca să acopere că aceste costuri afectează bugetul, coaliția a propus reducerea unor cheltuieli publice, suspendarea angajărilor de la 1 iulie, concomitent cu venituri mai mari cu 10 miliarde de lei dintr-o colectare mai bună și fonduri europene absorbite mai rapid.

Analiștii economici sunt sceptici că măsurile vor da roadele scontate.

Dragoş Cabat, analist economic: Eu nu văd unele cu adevărat benefice pentru economie. Unele sunt pur declarative, să majorăm încasările la buget. Nu s-a reușit niciodată.

Și Opoziția a criticat propunerile.

Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR: Această guvernare ne duce țara cu toată viteza înainte către faliment. În loc să scadă cheltuielile statului, pe de o parte anunță noi creșteri de cheltuieli și pe de altă parte vin cu contramăsuri care ar trebui să reducă deficitul bugetar, complet insuficiente.

Noile măsuri trebuie adoptate de Guvern și ar urma să se aplice de la 1 iulie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI