Flori, rugăciuni, salve de tun și proteste la funeraliile de stat pentru fostul premier nipon Shinzo Abe. Peste 4.300 de invitați au participat la eveniment

27 septembrie 2022, 07:44

Ceremonia a început la ora locală 14:00, urna cu cenuşa fostului premier fiind adusă în sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de văduva lui Abe, Akie, în sunetul fanfarei militare şi al salvelor gărzii de onoare.

19 salve de tun au marcat începerea ceremoniei funerare de la Tokio la care au asistat peste 700 de înalți demnitari din întreaga lume.

Văduva lui Shinzo Abe a fost cea care a adus urna cu cenușă celui mai longeviv premier din istoria Japoniei, asasinat asta vara în timpul unui miting electoral. Ea a fost întâmpinată de premierul în funcție Fumio Kishida care de altfel a și condus întregul ritual.

Sunt primele funeralii de stat organizate în ultimii 55 de ani, iar costurile de aproximativ 12 milioane de dolari. suportate integral de stat au generat controverse ample în Japonia. Un sondaj de opinie arată că peste jumătate din japonezi dezaprobă acest eveniment și consideră că banii puteau fi redirecționați către problemele economice presante ale țării.

De altfel, în timpul ceremoniei de la arena Nippon Budokan au avut loc proteste, asta în timp ce sute de oameni au adus un ultim omagiu în locurile special amenjate din Tokio: „E ultima zi când mai pot să îi spun adio.” „Am fost la sediul liberal democraților în iulie şi am fost şi la locul asasinării.” „Este chiar frustrant că a fost asasinat şi am rămas fără el.” „Sperăm să mai fie din nou prim ministru, pentru a treia oară.” „Am venit să-i aduc flori şi să-mi exprim condoleanţele.”

Mai mult de jumătate din suma alocată funeraliilor de stat au acoperit cheltuielile de securitate. Printre invitații străini sunt vicepreședinta SUA Kamala Harris, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Paza și siguranță tuturor invitaților este asigurată de peste 20.000 de polițiști și membri ai forțelor speciale.

––

În interiorul sălii, unde de obicei au loc concerte, era aşezat un portret de mari dimensiuni al fostului premier decorat cu o panglică neagră, deasupra unui aranjament floral verde, alb şi galben, iar pe un perete erau prezentate fotografii arătându-l pe Abe în timp ce merge alături de lideri din G-7, dă mâna cu copii sau vizitează zone calamitate.

Abe, cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a fost împușcat mortal în timpul unui discurs de campanie la Nara în iulie, șocând o națiune în care violența cu armele este extrem de rară.

Peste 4.300 de invitați sunt așteptați să participe la slujba de la Nippon Budokan Arena din Tokyo, inclusiv demnitari străini precum vicepreședintele SUA Kamala Harris și prim-ministrul indian Narendra Modi.

România a fost reprezentată de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Pentru funeralii au fost luate măsuri de securitate excepționale: au fost mobilizați 20 000 de polițiști, după ce poliția recunoscut că fostul premier nu fusese protejat suficient.

Zeci de protestatari s-au adunat în zonele din jurul arenei Budokan pentru a-și exprima nemulțumirea față de evenimentul de stat.

„Sunt împotriva înmormântării de stat a lui Abe”, a declarat un protestatar pentru BBC, subliniind faptul că înmormântările de stat sunt de obicei rezervate familiei imperiale din Japonia.

Costul înmormântării este estimat la 1,67 milioane de yeni (10,96 milioane de lire sterline, 11,4 milioane de dolari), despre care protestatarii spun că ar putea fi direcționate către probleme economice mai presante, transmite bbc.com

Funeraliile împart populația din Japonia în protestatari față de costul ridicat al evenimentului și  oameni care deplâng moartea fostului premier și îi aduc un omagiu.

Un cordon masiv de securitate a fost desfășurat în jurul arenei Budokan – în timp ce zeci de VIP-uri și demnitari sosesc la ceremonie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă