Măsuri de relaxare de la 1 august. Noi reguli pentru spectacole, evenimente sportive şi private, mitinguri

Luna august vine cu o nouă rundă de relaxări. Măsurile vizează festivalurile, nunțile, botezurile, dar și activitățile din baruri, cluburi, discoteci sau săli de jocuri, unde vor putea intra doar cei vaccinaţi. Se schimbă regulile și pentru românii care se întorc în țară. Toate acestea, în timp ce numărul îmbolnăvirilor este pe un trend ascendent, doar în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 175 de cazuri.

27 Iulie 2021, 10:45 (actualizat 27 Iulie 2021, 19:56) |

Doar persoanele vaccinate vor putea intra de duminică în cluburi, discoteci sau în sălile de jocuri de noroc. Dacă rata de infectare în localitate este între 2 și 3 cazuri la mia de locuitori, acestea pot fi deschise până la maximum 70% din capacitate.

Dacă toți invitații la nuntă sau la botez sunt imunizați, în interior pot petrece 400 de persoane, dacă rata de infectare în localitate e sub 2 cazuri la mia de locuitori.

La festivaluri și evenimentele în aer liber vor putea participa maximum 2.500 de persoane, dacă rata de infectare este între 2 și 3 cazuri la mia de locuitori și 75 de mii de persoane, dacă incidența e sub 2 cazuri la mia de locuitori. Masca de protecție este însă obligatorie.

Foarte mulți români vor să meargă pe stadioane să își susțină echipele preferate, lucrurile sunt încă puțin complicate în acest domeniu. Dacă incidența este între 2 și 3 cazuri la mia de locuitori, stadionul se poate umple până la 50% din capacitate, poate fi deschis până la 75% din capacitate doar dacă incidența e mai mică de 2 cazuri la mia de locuitori.

Din 1 august, dacă nu vor să stea în carantină, vor trebui să prezinte test PCR negativ la intrarea în țară doar copiii care au între 6 și 16 ani, făcut cu 72 de ore înaintea îmbarcării. Până acum, limita de vârstă era de 3 ani.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Potrivit Hotărârii CNSU nr. 50, adoptată luni seară, se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării cu COVID-19.

În acelaşi timp, activităţile culturale, artistice şi de divertisment vor putea fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate, testate sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

CNSU a mai decis ca organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă cu participarea a maxim 150 de persoane în spaţii deschise sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 - 02,00.

Vor putea participa la evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) maxim 200 de persoane în spaţii deschise sau 150 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 - 02,00.

De asemenea, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) va fi permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00 - 02,00 şi dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului cu schema completă, testate negativ sau fac dovada trecerii prin boală.

Numărul maxim de participanţi la evenimente private poate creşte la maximum 400 de persoane, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, în zonele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

La stabilirea numărului maxim de persoane participante la evenimente private nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Tot de la 1 august se propune ca organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 m între persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate cu schema completă, testate sau fac dovada trecerii prin boală.

Dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, începând cu 1 august organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise va fi permisă cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 m între persoane şi respectarea celorlalte condiţii de protecţie sanitară.

Conform CNSU, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului.

Se permite, de asemenea, desfăşurarea activităţilor recreative şi sportive în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

De la 1 august, organizarea de mitinguri şi demonstraţii va fi permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, va fi permisă de la 1 august cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior şi 200 în exterior, cu respectarea măsurilor sanitare, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi cu un număr de maximum 250 de persoane în interior şi 300 în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Nu în ultimul rând, se propune desfăşurarea activităţii din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise în intervalul orar 5,00 - 02,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la capacitatea maximă dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. CNSU a mai stabilit în acest caz că participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI