Măsuri de raționalizare în Uniunea Europeană. Franța încearcă să le evite prin diversificarea surselor de aprovizionare. Metroul din Madrid și-a redus activitatea. Legea termostat în Italia

2 mai 2022, 21:01

Deja aflate în creștere din cauza crizei provocate de pandemie, odată cu războiul din Ucraina, tarifele la energie au explodat în toată Europa.

În Spania, cel mai afectat de creșterea facturilor este transportul public. Metroul din Madrid a achitat în februarie 12 milioane de euro pentru curentul electric, de 4 ori mai mult comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Compania de transport a solicitat sprijin guvernului, însă până acum nu a primit nimic, așa că a decis reducerea activității.

Italia, unul dintre cei mai mari consumatori europeni de energie, e dependentă in proporție de 95% de importurile de gaz. Guvernul a votat așa-numita „lege termostat”.

Concret, în instituțiile publice și în școli vor fi permise minimum 27 de grade vara și maximum 19 grade pe timpul iernii, cu o toleranță de 2 grade în ambele cazuri. Există și clădiri exceptate de la această regulă, precum spitalele, azilurile de bătrâni, centrele serviciilor sociale și, bineînțeles, toate structurile private.

Franța nu a ajuns încă la raționalizare. În comparație cu alte state europene, depinde în mică măsură de gazele importate din Rusia și este solidară cu toate măsurile luate la nivel comunitar. 40% din energia consumată în Franța provine din surse nucleare.

Franța caută soluții pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare pentru a nu ajunge la raționalizare. Franța importă 36% din gaze din Norvegia, iar dependența de gazul rusesc este estimată la 17%„, a transmis Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris.

La Bruxelles, Comisia Europeană aproape a finalizat noul set de sancțiuni împotriva Rusiei, prin includerea sectorului energetic. Dar discuțiile nu sunt deloc ușoare.

Robert Habeck, ministrul Economiei din Germania:Am expus poziţia Germaniei şi am făcut apel la înţelegere, de exemplu, în privinţa poziţiei noastre legate de gaz. Nici noi, nici alte ţări, nu suntem în acel punct. Trebuie luate măsuri inteligente, astfel încât să nu declanşăm o catastrofă economică, fiindcă am acţionat nechibzuit„.

Din cauza scumpirii energiei, toate țările europene se confruntă cu noi și noi creșteri de prețuri în toate sectoarele.

În Slovenia, benzina e mai scumpă cu 8%. A ajuns la 1,61 euro, iar motorina cu 20%. De astăzi, litrul costă 1,81 euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite