Măsuri de austeritate. Rectificarea bugetară vine cu blocarea angajărilor și cu tăieri din sporuri

1 august 2019, 20:50

Bugetul arată îngrijorător după primele 6 luni ale anului. Statul a cheltuit aproape 20 de miliarde de lei peste ce a încasat. Iar mare parte din bani s-au dus pe salariile din sectorul public.

Ca să taie din cheltuielile cu bugetarii, ministerul Finanțelor vrea să reducă la jumătate numărul secretarilor de stat din ministere și să impună reguli mai stricte în toate instituțiile publice în privința numărului de șefi. Toți angajații vor pierde sporul de condiții grele, iar pentru cei din educație, sănătate, poliție și justiție acest spor va fi de acum în sumă fixă.

Sindicatele sunt nemulțumite de planurile autorităților.

Rectificarea bugetară va fi negativă, pentru că veniturile sunt mai mici cu câteva sute de milioane de lei, spun aceleași surse. Vor pierde bani ministerele Transporturilor, Educației şi Sănătăţii, dar şi Serviciul de Telecomunicații Speciale. În schimb, cresc bugetele pentru Ministerul Muncii, dar şi pentru SRI, SIE, SPP şi Preşedinţie.

ALDE anunță deja că nu susţine rectificarea bugetară în actuala formă. Purtătorul de cuvânt, Varujan Vosganian crede că propunerile „par a fi doar măsuri-pansament” și că ar trebui alocate fonduri cu prioritate pentru investiții în infrastructura mare.

În același timp, premierul a transmis pe o rețea de socializare, că prin actuala rectificare bugetară, Guvernul nu va tăia veniturile românilor.

Opoziția nu este însă de aceeași părere, iar economiștii cred că va fi nevoie și de alte măsuri pentru încadrarea în ținta de deficit de 3%.

Deficitul bugetar a ajuns la 1,94% la finalul lunii iunie, iar guvernul și-a propus un deficit de 2,76% pentru tot anul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite