Măsuri de alertare în Tulcea, Brăila şi Galaţi, în urma detectării unor grupuri de drone ce se îndreptau spre porturile din Ucraina. MApN: Nu au fost identificate obiecte căzute pe teritoriul naţional

A fost noapte albă pentru oamenii din localitățile de pe Dunăre, la granița cu Ucraina. În județele Galați și Tulcea, aproape de miezul nopții, autoritățile i-au avertizat pe localnici prin sistemul RO-Alert că există posibilitatea „căderii unor obiecte din spațiul aerian" şi i-au sfătuit să caute adăpost. Alarma s-a dat după ce armata a detectat grupuri de drone ce se îndreptau spre porturile din Ucraina. Iar sistemul radar a arătat chiar o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României. Vor mai fi alarme pe frontiera cu Ucraina, cât timp este război, spun autoritățile. Atenție, sunt detalii care vă pot afecta emoțional!

30 Septembrie 2023, 08:01 (actualizat 30 Septembrie 2023, 19:31) Știrile TVR |

Mesajul RO-Alert a fost dat la ora 23.39 de minute în tot județul Galați, dar și în Tulcea. Cei care locuiesc în cartierul Cantemir, aflat la ieșirea din Galați spre Brăila susțin că au auzit zgomote suspecte. Și nu doar noaptea trecută, ci și cu mai multe zile în urmă.

Ministerul Apărării Naționale a detectat mai multe drone rusești care se îndreptau către Ucraina. Totodată a fost identificat un obiect care se apropia de municipiul Galați astfel că în zonă au fost trimise forțe de la ISU, jandarmerie, poliție și poliția de frontieră.

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale: În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra Ucrainei. În urma detectării unui grup de drone care se îndreptau spre granița cu România, sistemul de supravegere radar al Armatei Române a detectat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național cu semnal detectat pe un traseu spre Galați.

Căutările au rămas fară rezultat. La fața locului au fost și prefecții județelor Galați și Brăila.

Claudiu Sorin Gavril, prefectul județului Galați: Toată lumea trebuie să stea liniștită, când o să avem informații o să vă dam. Nu a fost niciun zgomot. S-a primit o informație cum că a căzut ceva, dar nu știm exact ce și cum. Zona e izolată, se caută, s-a măturat toată zona. A sunat cineva la 112.

Căutările au fost sistate la patru dimineața și reluate o dată cu sosirea zorilor.

Inspectorul şef al ISU Brăila, col. Ion Cristian, a declarat că sâmbătă, începând cu ora 12.00, au fost sistate căutările întreprinse pe raza judeţului Galaţi, unde ar fi fost semnalată o pătrundere neautorizată în spaţiul naţional aerian.

”Au fost aproximativ 100 de cadre ale MAI care au efectuat căutări pedestre pe o zonă destul de mare, aproximativ de vreo 10 km pătraţi, pentru a încerca să identificăm acest obiect. În sprijin, astăzi dimineaţă, a venit şi un elicopter aparţinând structurilor Ministerului Apărării Naţionale, pentru a ne sprijini în acţiunile de căutare. Nu a fost identificat niciun obiect, iar căutările au fost sistate începând cu ora 12,00", a declarat col. Ion Cristian.

Căutările au fost efectuate pe o zonă de aproximativ 10 km pătraţi, iar în urma acestora nu a fost identificat niciun obiect zburător căzut în zonă.

La ora 12.00, căutările au fost oprite definitiv fără să se găsească niciun obiect

ACTUALIZARE "În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei cu România, Ministerul Apărării Naţionale a alertat forţele aflate în Serviciul Poliţie Aeriană şi a notificat, începând cu ora 22,38, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din Judeţele Tulcea şi Galaţi", informează un comunicat al MApN.

Potrivit sursei citate, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galaţi. Este pentru prima dată când mesajul RO-Alert ajunge în tot județul Galați. Ca urmare, forţe ale ISU, Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră au fost redirecţionate către zonele din proximitatea municipiului Galaţi unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv.

"Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spaţiul aerian pe teritoriul naţional. Căutările vor continua şi în cursul acestei zile", precizează MApN.

Conform sursei citate, la ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

MApN menţionează că informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea, şi că va reveni cu detalii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI