Măsuri compensatorii pentru condamnaţi. Ministrul Tudorel Toader anunță OUG pentru condamnații completurilor compuse nelegal

8 ianuarie 2019, 16:30

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la un post de televiziune că Guvernul va adopta prin ordonanță de urgență „măsuri compensatorii” pentru persoanele condamnate penal de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care nu au mai putut face contestație.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: În termen scurt, vom veni cu măsuri reparatorii și pentru cei care au pierdut termenul sau au depășit termenul contestației în anulare. S-a pierdut termenul de contestație sau nu, s-a aflat în aceeași ipoteză, au fost condamnați de complete nelegal constituite.

Este prima dată când ministrul Justiției vine cu astfel de propuneri, după ce inițiative similare au fost promovate de avocați.

Adrian Toni Neacşu, avocat: Cea mai bună măsură compensatorie ar fi posibilitatea pentru toţi cei condamnaţi de aceste complete nelegal constituite de la Înalta Curte începând cu 1 februarie 2014 să fie rejudecaţi de complete legale, de judecători independenţi şi imparţiali. Se poate face printr-o ordonanţă de urgenţă în sensul modificării acelui text din codul de procedură penală care le interzice în momentul de faţă să introducă o cale extraordinară de atac.

Avocatul Toni Neacșu a explicat că Guvernul poate elimina prin ordonanță de urgență termenul de 30 de zile de la comunicarea sentinței definitive motivate pentru depunerea contestației în anulare.

Printre potențialii beneficiari ai unei asemenea ordonanțe ar fi toți demnitarii condamnați defintitiv la Înalta Curte, printre care Liviu Dragnea sau europarlamentarul Adrian Severin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite