Măsuri care ar salva vieți în spitale, propuse de experți: ingineri medicali, norme și ghiduri de întreținere

3 octombrie 2022, 20:45

Elena Ovreiu face parte din echipa de experţi care cer măsuri care să le permită spitalelor să angajeze echipe tehnice specializate în întreținerea instalațiilor și aparaturii medicale. Şi aşa pot fi salvate vieţi, spune lectorul de la Politehnică.

Elena Ovreiu, lector universitar Inginerie Medicală, Universitatea Politehnica Bucureşti: Într-un mall avem o echipă tehnică în spate care face ca lucrurile să meargă cum trebuie: ventilaţie, curăţenie, apa, toate sistemele, cu atât mai mult într-un spital, să funcţioneze 24 de ore, 7 zile, trebuie ca o echipă tehnică să fie în spate. În România, nu avem o echipă solidă, sunt câţiva electricieni care se mai uită din când în când la prize. De asta au şi ars atâtea spitale în timpul pandemiei.

Nu avem nici standarde actualizate privind întreţinerea spitalelor! Experţii au trimis de peste un an Ministerului Sănătăţii un proiect care să rezolve aceste probleme.

Prof. dr. Șerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă: Nu s-a anulat acest proiect, dar a fost amânat. După intervenţia preşedintelui României s-au dat 200 de milioane de euro pentru reabilitarea instalaţiilor, dar nu va avea cine să le întreţină. Peste 200 de spitale din România au început să-şi pună senzori de oxigen, alarme de incendii, şi-au reabilitat instalaţiile de gaze medicale.

Sunt deja spitale care au aplicat pentru acest proiect legat de gazele necesare pentru activitatea medicală.

Proiectul privind crearea unor echipe tehnice în spitale prevede ca în cel mult un an să fie pregătiți primii 10 ingineri care să lucreze în 1 sau 2 unităţi-pilot. Spitale din Israel şi din Olanda s-au oferit să-i pregătească.

George T. Harber, antreprenor, investitor de succes în SUA: Aerul, igiena, doctorii, aparatura medicală, toate influenţează rata de salvare pe care o poate da un spital. Spitalele trebuie modernizate, trebuie să existe un sistem de informaţii digitizate.

Alon Wolf, vicepreşedintele Institutului de Tehnologie Technion din Israel: În Israel, avem conexiuni foarte strânse cu guvernul, iar guvernul investeşte mulţi bani. Fonduri există întotdeauna, depinde în ce investeşti. Este vorba de priorităţi.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Într-un spital din Occident, peste 10 la sută dintre angajaţi se ocupă de partea tehnică. La noi, în toate secțiie ATI din țară sunt doar 35 de ingineri specializați în tehnică medicală. Sunt date transmise de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă. România are totuși peste 200 de absolvenţi de Inginerie Medicală în fiecare an, dar lucrează în alte domenii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite