Măsuri ale Comisiei Europene în lupta împotriva coronavirusului

Comisia a decis să finanțeze  nu mai putin de 18 proiecte de cercetare în cazul COVID 19. Bugetul pus la dispoziție este de peste 48 de milioane de euro, la nivelul întregii Uniuni. Aceste proiecte permit unui număr de 140 de echipe de cercetare din întreaga Europă să colaboreze pentru a combate pandemia.

08 Aprilie 2020, 13:57 (actualizat 08 Aprilie 2020, 13:59) |
Măsuri ale Comisiei Europene în lupta împotriva SARS-Covid 19

Ultimul proiect selectat, denumit HG nCOV19 și coordonat de o companie irlandeză, va dezvolta și valida un test de diagnostic molecular rapid pentru coronavirus.

Apoi, specialiștii europeni, care trebuie să aibă în vedere toți cei peste 500 de milioane de cetățeni, au construit o cooperare transfrontalieră mai clară în domeniul asistenței medicale de urgență. Se mai prevede sprijin și asistență suplimentare furnizate de Comisie autorităților sanitare din statele membre, în special prin:

-coordonarea cererilor de asistență medicală transfrontalieră prin intermediul Comitetului pentru securitate sanitară și al sistemului UE de alertă precoce și răspuns rapid. Obiectul unor asemenea cereri l-ar putea face tratamentul și transferul pacienților sau al echipelor calificate de personal medical.

-sprijinirea autorităților sanitare care solicită asistență prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă. Mecanismul îi permite Comisiei să coordoneze și să cofinanțeze transportul transfrontalier de urgență al pacienților și al echipelor calificate de personal medical.

-stabilirea unor modalități referitoare la mobilitatea transfrontalieră a pacienților și clarificarea măsurilor care trebuie luate pentru rambursarea costurilor medicale ale tratamentul transfrontalier în conformitate cu Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

-încurajarea desfășurării de echipe calificate de personal medical la nivel transfrontalier. De asemenea, Comisia încurajează autoritățile locale, regionale și naționale din domeniul sănătății să utilizeze acordurile bilaterale și regionale existente­ și să clarifice recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale medicale.

-operarea unui sistem de sprijin pentru managementul clinic, pentru a sprijini profesioniștii din domeniul sănătății să facă schimb de cunoștințe și de expertiză. Sistemul pune la dispoziție o platformă pentru conferințe web care le permite clinicienilor să facă schimb de cunoștințe, să discute și să partajeze cazuri clinice în întreaga UE.

În plus, în ceea ce privește asistența financiară pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale, Comisia a extins și Fondul de Solidaritate, pentru a acoperi urgențele din domeniul sănătății publice. Mai mult, cheltuielile în materie de sănătate sunt eligibile pentru finanțare din fonduri structurale.

Al treilea demers este, conform celor stabilite mai sus, trimiterea de echipe medicale ca ajutor pentru statele mai greu încercate de pandemie. O echipă europeană de medici și asistenți medicali din România și Norvegia, mobilizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a fost deja trimisă la Milano și Bergamo pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului. La rândul său, Austria a oferit Italiei peste 3.000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiași mecanism. Comisia va coordona și va cofinanța această asistență europeană.

Autor: Grigore Vîrsta

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI