Măsură împotriva dublului standard alimentar în UE: Producătorii, obligaţi să prezinte rețetele pe care le folosesc pentru fiecare ţară

12 februarie 2018, 21:46

În disputa alimentelor cu dublu standard s-a conturat ideea de a cere fabricanţilor să prezinte rețetele produselor pe care le vând în fiecare dintre ţările Uniunii. Aşa se va afla direct dacă un produs este diferit în România faţă de Germania, de exemplu.

Sorin Minea, președinte Federația Romalimenta: „Dacă există o suspiciune că producători din vest ar face ştifturi pentru ţările din estul Europei mi se pare absolut normal să declare dacă reţeta pe care o folosesc pentru acelaşi produs este identică sau de ce nu este identică.”

Este, de fapt, o problemă de siguranţă alimentară, care poate afecta sănătatea consumatorilor.

Denisa Duță, cercetător la Institutul de Bioresurse alimentare: „Pentru orice persoana care are afecțiuni de sănătate, că e diabet, că e intoleranță la gluten este important să cunoască exact compoziția unui produs alimentar ca să-și poată calcula cât din anumite ingrediente consumă într-o zi.”

Măsura, propusă deja în Parlamentul European, va presupune teste şi analize comparative în 16 state. Peste două milioane de euro ar urma să fie cheltuite cu studii și proceduri doar  anul acesta.

Pentru România, o astfel de măsură ar fi binevenită, mai ales că importurile de alimente sunt în creştere. Anul trecut au depăşit 6,5 miliarde de euro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite