Mass-media lui Putin sărbătorește genocidul. O analiză necruțătoare a Juliei Davis, cel mai important analist din Occident al presei ruse de stat

Din când în când, purtătorii de cuvânt ai lui Putin se gândesc că s-ar putea ca într-o zi să fie acuzați de crime de război într-un tribunal. Argumentul acuzării îl găsim în propriile lor cuvinte, scrie Julia Davis, cel mai important analist din Occident al presei ruse de stat.

15 Martie 2023, 11:49 (actualizat 15 Martie 2023, 11:55) Știrile TVR |
Vladimir Putin și Margarita Simonian / FOTO: Wikimedia Commons

Redăm argumentele Juliei Davis dintr-o analiză CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene).

***

Când Rusia a invadat Ucraina, propagandiștii de elită ai lui Vladimir Putin au vrut să bea șampanie în studio pentru a sărbători cum se cuvine momentul. Șefa agenției de propagandă de stat, RT, Margarita Simonian, și-a exprimat „un sentiment copleșitor de euforie” și a adăugat: „Am așteptat opt ani momentul ăsta... În sfârșit s-a întâmplat. Aceasta este adevărata fericire.”

Acum, când invazia sângeroasă și totală se află în al doilea an, euforia a fost înlocuită de un sentiment persistent de teamă, iar portavocile lui Putin se agită în mod obișnuit cu privire la posibilitatea unor tribunale pentru crime de război.

În noiembrie, în cadrul emisiunii de la televiziunea de stat „Seara cu Vladimir Soloviov”, Simonian a declarat: „Permiteți-mi să vă spun că, dacă pierdem, Haga - fie că este reală sau ipotetică - va veni chiar și pentru femeia de serviciu care mătură pavajul din spatele Kremlinului”. În aceeași lună, Olga Skabeeva, gazda emisiunii de stat „60 de minute”, a prezis, de asemenea, că dacă Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei, fiecare rus va fi considerat vinovat. Ea a susținut că o victorie răsunătoare este singura modalitate „de a evita tribunalele de la Haga, procesele penale și plata despăgubirilor”.

Pe măsură ce au trecut, aceste îngrijorări nu s-au atenuat. În timpul emisiunii lui Soloviov din 6 martie, Vitali Tretiakov, decanul Școlii Superioare de Televiziune a Universității de Stat din Moscova, și-a exprimat îngrijorare față de declarațiile unor personalități occidentale „semnificative” care au cerut ca Putin și alți ruși să fie judecați în fața tribunalelor pentru crime de război.

Propagandiștii Kremlinului au destule motive să fie îngrijorați; măturătorii de stradă și alți cetățeni obișnuiți mai puțin. Agitația pentru crime de război împotriva ucrainenilor (descriși ca animale și altele mai rele), descrierile acestora ca fiind naziști și încântarea față de atacurile asupra caselor lor și a rețelei energetice civile nu au fost, la urma urmei, transmise de oamenii de pe stradă. De la cei mai umili pioni de pe tabla de șah a lui Putin până la reginele propagandei, precum Simonian și Skabeeva, mass-media controlată de stat a jucat un rol central în stimularea, încurajarea, raționalizarea și normalizarea masacrului comis de Kremlin împotriva vecinilor săi.

Ar putea fi tentant să interpretăm un astfel de limbaj vulgar ca fiind o prostie destinată unui public intern. Însă, de multe ori, revărsările mașinăriei de propagandă au prefigurat sau justificat acte grave de violență de stat împotriva Ucrainei, inclusiv uciderea în masă a civililor, răpirea în masă a cetățenilor ucraineni, transformarea în armă a fluxurilor de migranți și eviscerarea politicii ucrainene.

Exemple de astfel de discursuri sunt ușor de găsit. Ele proliferează în fiecare seară la televiziune în direct. Înainte de invazia în toată regula, presa de stat rusă a favorizat descrierea ucrainenilor pro-independență drept „porci”, cu desene animate corespunzătoare prezentate la televiziunea de stat, unde limba, mâncarea și tradițiile ucrainene au fost batjocorite în mod obișnuit. Din februarie 2022, descrierile au coborât pe tărâmul dezumanizării deschise. În timpul emisiunii sale din iulie, Soloviov a spus: „Atunci când un medic deparazitează o pisică - pentru medic este o operațiune specială; pentru viermi, un război, iar pentru pisică, o curățare.”

În octombrie, directorul de emisie al RT, Anton Krasovski, a sugerat înecarea copiilor ucraineni, incendierea caselor ucrainene - cu locuitorii înăuntru - și a afirmat că bunicile ucrainene ar plăti cu plăcere pentru a fi violate de soldații ruși. El a insistat că Ucraina ar trebui să se sfârșească în forma sa actuală, cu singura fărâmă care a supraviețuit.

În octombrie, Pavel Gubarev, o figură politică rusă care s-a autoproclamat „guvernator al poporului” al regiunii Donețk în 2014 și, ulterior, lider al Miliției Populare din Donbas, a explicat că ucrainenii sunt „ruși posedați de diavol” și că scopul Rusiei este de a-i „convinge” că nu sunt ucraineni. El a adăugat: „Dar dacă nu vreți să vă facem să vă răzgândiți, atunci vă vom ucide. Vom ucide cât mai mulți dintre voi dacă va fi nevoie. Vom ucide 1 milion sau 5 milioane, vă putem extermina pe toți.”

Cu câteva luni mai devreme, în luna mai, deputatul Dumei de Stat Aleksei Juravliov a apărut în emisiunea „60 de minute” pentru a-și prezenta calculele sale cu privire la numărul de ucraineni care trebuie reeducați prin „reinstalarea creierelor lor”. „Maximum 5% sunt incurabili. Pur și simplu, 2 milioane de oameni. Aceste 2 milioane de oameni ar fi trebuit să părăsească Ucraina, sau trebuie să fie denazificare, ceea ce înseamnă să fie distruse.”

Există un consens larg în mass-media controlată de stat că această așa-numită „denazificare” înseamnă crimă în masă. În aprilie, tot în cadrul emisiunii „60 de minute”, Juravliov și Skabeeva au fost de acord că acest proces se „realizează prin împușcare sau prin smulgerea capetelor.”

Nici în mintea oficialilor ruși nu a existat vreun dubiu că scopul invaziei a fost acela de a oprima, nu de a „elibera” populația. În interviul acordat RT în decembrie, Dmitri Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO și fost vicepremier pentru apărare și industrie spațială, a recunoscut că ucrainenii nu și-au primit bine invadatorii ruși și că va fi nevoie de un efort uriaș pentru a le schimba perspectiva: „Vor trece mulți ani chiar și după victoria noastră înainte de a ne putea asigura loialitatea totală a acestei populații.” Transformarea acestui „teritoriu extins” în Rusia va necesita multă forță de muncă, timp și efort, a spus el.

Tema unei ocupații îndelungate este comună. Deputatul Dumei de Stat, generalul Vladimir Șamanov, fostul comandant ale trupelor aeropurtate ale Rusiei, a estimat că va fi nevoie de „reeducarea” a cel puțin două generații de ucraineni înainte ca aceștia să tolereze dominația Rusiei. Apărut în emisiunea „60 de minute” din martie, Șamanov a concluzionat: „Astăzi se poate prezice în mod clar că va trebui să rămânem în Ucraina timp de 30-40 de ani.”

În cadrul aceleiași emisiuni, expertul militar Igor Korotcenko a presupus: „Este evident că procesul de denazificare a Ucrainei va dura cel puțin 15-20 de ani”. El a prezis că trupele rusești vor trebui să rămână pe teritoriul ucrainean, cu o prezență substanțială în viitorul apropiat.

La 6 martie, Trețiakov, de la Școala Superioară de Televiziune, a subliniat că ar trebui înființate baze militare rusești pe întreg teritoriul Ucrainei, „pentru a controla mentalitatea acestui teritoriu”. El a susținut că ucrainenii „s-au transformat în animale” și că Rusia trebuie să-și planifice acțiunile în consecință.

Este destul de ușor să înțelegi legătura dintre punctele de discuție care îi compară în mod obișnuit pe ucraineni cu animale, insecte sau viermi și atrocități precum Bucea, torturarea și uciderea prizonierilor de război ucraineni, încercările de a îngheța și înfometa civilii până la moarte prin distrugerea infrastructurii critice și deportarea forțată a ucrainenilor - inclusiv a copiilor - în Rusia.

Academicienii ruși sunt fericiți să explice logica violenței dirijate de Kremlin și să ofere un luciu intelectual. Se explică faptul că atacurile de privare a ucrainenilor de electricitate, apă curentă și alimente fac parte dintr-un plan mai mare. Așadar, deplasarea forțată a milioane de persoane în Rusia are ca scop compensarea deficiențelor demografice grave ale acesteia, în timp ce alte 8 milioane au fost împinse spre vest pentru a copleși Europa și a-i submina economia prin crearea unei crize a refugiaților. În octombrie, vorbind la emisiunea lui Soloviov, Andrei Sidorov, decan adjunct al catedrei de politică mondială de la Universitatea de Stat din Moscova, a recunoscut că distrugerea Ucrainei a avut un beneficiu secundar: „Ar trebui să așteptăm momentul potrivit și să provocăm o criză de migrație în Europa cu un nou aflux de ucraineni”, a spus el.

Iar în ianuarie, gazda emisiunii „Soloviov Live”, Serghei Mardan, s-a bucurat de sufletele forțate să își părăsească locuințele și să intre în Rusia lui Putin:  „Uitați-vă cât de mult cheltuiește Patria pentru a rezolva problema demografică... I-am primit pe acești oameni [ucraineni] pe gratis, pe nimic - aproximativ cinci milioane dintre ei! Cinci milioane de suflete!”

În lumea televiziunii de stat ruse, toată lumea are suflet, dar nu toată lumea are dreptul de a-și trăi viața. Unele lucruri sunt pur și simplu mai importante, după cum a explicat profesorul Elena Ponomareva de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova în emisiunea lui Soloviov din martie: „Nu lăsați niciodată moralitatea să vă împiedice să faceți ceea ce este corect. Înțeleg importanța unei componente umanitare, dar moralitatea nu ar trebui să stea în cale.”

Nu este greu să ne imaginăm aceste cuvinte răsunând într-o sală de judecată, în timp ce acuzarea își expune cazul împotriva profesoarei Ponomareva și a co-acuzaților săi.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI