Maşinile nu mai au voie în centrul oraşului Gent din Belgia. Au fost amenajate piste pentru bicicliști

8 martie 2020, 15:28

Gent a fost împărțit în șapte zone: în centru, fostul oraș medieval, în jur șase zone separate.

Pentru a trece dintr-un sector în altul, mulți șoferi traversau centrul vechi în care trăiesc 120.000 de oameni. Acum nu se mai poate: căile de acces au fost închise cu blocuri de beton.

Filip Watteeuw, primar adjunct, Gent: Şoferii nu pot merge cu maşina dintr-o zonă în alta decât dacă folosesc şoseaua de centură. Prin aceste măsuri simple am scăpat de traficul aglomerat. Am obţinut un oraş mai sigur, mai sănătos, cu o calitate a vieții mai bună.

Realizarea proiectului a costat 5 milioane de euro dar a schimbat complet orașul. În afara interdicției, planul a prevăzut amenajarea de piste pentru bicicliști și interzicerea motocicletelor.

Ven Geirnaert, fondator „Frontul pentru un Gent mai bun”: Cred că e bine că municipalitatea a luat aceste decizii şi a favorizat deplasarea pe biciclete, lăsând maşinile acasă şi utilizând, în schimb, transportul în comun. Dar nu este posibil pentru toată lumea, este o poveste pe care o auzim mereu. Oraşul trebuie să caute alternative, să ia măsuri şi pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilităţi.

Pe străzile marcate ca rezervate bicicliștilor, șoferii nu au voie să depășească viteza de 30 de kilometri la oră și nu le este permis să depășească bicicliștii ci doar să conducă mașina în spatele lor.

Măsurile au diminuat radical traficul auto, iar transportul în comun a devenit mai sigur și mai eficient. Numărul celor au optat pentru transportul public a crescut cu 10%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite