Mașinile instituțiilor publice ar putea fi dotate cu GPS. Nu vor mai putea fi folosite în interes personal de către angajați

11 aprilie 2023, 09:30

Fiecare instituţie publică are un parc auto și șoferi angajați pentru a-i transporta pe cei din conducere sau pentru alte servicii. Este un capitol cu greutate în buget și dificil de controlat. Inițiatorii proiectului spun că pot fi totuși limitate, dacă drumurile s-ar face doar în interes de serviciu.

Cristian Brian, deputat USR: Ne dorim să obligăm aceste publice să și doteze mașinile cu sisteme de monitorizare a flotei auto, astfel încât consumul de combustibil să fie redus. Pe lângă amenzi nu vor putea să-și deconteze consumul cu carburantul.

Proiectul prevede și amenzi de până la 50.000 de lei pentru instituțiile publice care nu vor monta sisteme GPS pe mașini.

Natalia Intotero, deputat PSD: În momentul în care eu vreau să plec, că am o invitație, la un anumit eveniment din țară, șoferul trebuie să facă foaia de parcurs și să pună combustibil în localitatea respectivă pentru a vedea că s-a ajuns acolo. Sistemul GPS nu există, dar nu aduce nimic în plus, ci doar o cheltuială.

Pentru cursele realizate în interiorul localităților în care se regăsește instituția publică, regulile nu sunt însă atât de riguroase.

Antonio Andrușceac, deputat AUR: Fără a face acuzați și a îndrepta degetul către cei despre care am auzit că și-ar duce copii la grădiniță, că i-ar lua de la grădiniță, că și-ar plimba soțiile sau angajatele cu mașinile insituției la cumpărături, probabil că lucrurile ar întra intr-o normalitate de la sine.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL: Dacă instalăm, dă-le bani să instaleze. S-ar putea acele costuri să fie mai mari decât anumite ieșiri ale mașinilor. Trebuie să punem foarte bine în analiză cost-beneficiu.

Primarul din Campululung Muscel a aplicat deja un sistem de control, care se dovedește și eficient.

Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung Muscel: Am făcut o economie când am trecut la carduri de combustibil 6000 de litri pe an. De când am trecut la sistemul GPS am mai economisit încă 2000 de litri. Toți se duc și-n vacanțe cu mașinile instituției.

Sorin Ioniță, expert în politici publice și dezvoltare locală: Cine prelucrează datele? Adică tot instituţia în care lucrează ei. Cei care trebuie să fie controlaţi sunt şi controlorii, în acelaşi timp.

Proiectul de lege a fost depus la Senat și urmează să fie discutat mai întâi în comisiile de specialitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite