Masca, obligatorie în patru județe. Ministrul de Finanțe: Din 15 aprilie, oamenii vor găsi în magazine suficiente măști de protecție, fabricate în România

6 aprilie 2020, 07:43

Măștile sau eșarfele trebuie purtate în toate spatiile publice, în instituții, farmacii, pe șantiere, în gări sau magazine. Și de clienți, dar și de angajați deopotrivă. Până acum, în județul Vaslui sunt confirmate mai puțin de 20 de cazuri de infectare cu coronavirus.

Prefect Vaslui: Impunem ca toţi cetăţenii judeţului Vaslui să poarte mijloace de protecţie a gurii şi a nasului.  Avem două chestiuni. Ne protejăm pe noi înşine şi deasemenea ne protejăm semenii. Persoanele care nu vor respecta cred că vor fi atenţionate de toţi ceilalţi.

Și în Maramureș, acoperirea gurii și a nasului în zonele publice devine obligatorie. În plus, patronii vor evalua starea de sănătate a angajaților şi vor raporta eventualele îmbolnăvri.

Gabriel Valer-Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș:  Atunci când ieşim din casă, fiecare dintre noi trebuie să poarte un material de protecţie a feţei, a gurii şi a nasului. Avem exemplul ţărilor din jurul Chinei, Coreea de Sud, Taiwan, Mongolia care au luat de mult aceste măsuri şi care luptă cu mai mult succes decât ţările din Europa în prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătăţii își menține poziția în legătură cu purtarea măștilor.

Dr. Mike  Ryan director executiv, Organizația Mondială a Sănătăţii: Dezbaterea privind purtarea de mască în public nu este bazată pe paradigma protecției personale. Dovezile sunt clare că dacă porţi mască în public asta nu te protejează în mod necesar, dar dacă o persoană bolnavă poartă mască atunci este mai puţin probabil să infecteze şi alţi oameni.

Sunt medici care spun că orice modalitate de protecție a nasului și a gurii este mai bună decât… nimic.

Dr. Alexandru Rafila:  Ar fi util să găsim o soluţie încât să fie la dispoziţia populaţiei astfel de măşti, să existe posibilitatea să fie achiziţionate şi să avem o protecţie minimală, oarecum standardizată.

Ministrul Economiei da asigurări că din 15 aprilie, oamenii vor găsi în magazine suficiente măști de protecție, fabricate în România. În momentul de faţă putem spune că a început producția de măşti chirurgicale în România.

Este un producător mare în Maramureş care produce 120.000-130.000 de măşti pe zi şi compania noastră ROMART va produce 500.000 de măşti chirurgicale pe zi şi sunt şi alți producători cu care am discutat. Vom avea în producţie zilnic un milion de măşti, spune ministrul de Finanțe.

Măștile chirurgicale și cele confecționate în casă din materiale textile ar trebui purtate câteva ore și apoi schimbate. Ele pot fi spălate la temperaturi înalte și ulterior călcate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite