„Masacrele inocenţilor“. Proiect ICR în memoria românilor ucişi de trupele sovietice la Fântâna Albă şi în alte zone

Expozitia va fi deschisă la Biblioteca Naţională până în 26 aprilie
Expozitia va fi deschisă la Biblioteca Naţională până în 26 aprilie
10 aprilie 2019, 10:47

12 aprilie 2019. Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunităţi Istorice, organizează două evenimente dedicate comemorării victimelor acestor masacre. De la ora 15.00, va avea loc o prelegere în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, la care vor participa Mihai Viorel Nicolae, directorul Institutului „Fraţii Golescu“, jurnalistul Vasile Bacu şi politologul Marin Gherman. Vor fi analizaţi factorii ce au dus la aceste evenimente şi felul în care ele sunt reflectate astăzi în spaţiul public. Iar de la ora 19.00, în Sala  Papirus a Bibliotecii Naţionale, este programat vernisajul expoziţiei cu aceeaşi temă, ce reuneşte panouri informative referitoare la tragicele evenimente desfăşurate după anexarea Basarabiei, Bucovinei şi a Ţinutului Herţa.

Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunităţi Istorice, în parteneriat cu Institutul „Fratii Golescu“, Biblioteca Naţională a României şi Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Expozitia va fi deschisă la Biblioteca Naţională până în 26 aprilie. Accesul publicului este liber.

Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii ’90, fiind interzisă chiar şi comemorarea lui în spaţiul sovietic. Din anul 2000, autorităţile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru victimele masacrului.

În data de 12 aprilie 2011, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativa nr. 796/2010 prin care data de 1 aprilie se instituie drept  Zi naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite