Masa la restaurant va deveni un lux, avertizează cei din HoReCa, dacă Guvernul va crește TVA-ul de la 9 – 19%

29 iulie 2023, 16:52

Masa la restaurant ar putea deveni un lux. Acum, sub 40 de lei nu găseşti o pizza în Centrul Vechi al Bucureştiului, o bere la draft costă în jur de 15 lei, iar dacă mai vrei şi desert, nota de plată se va apropia de 100 de lei. Din toamnă am putea plăti pentru toate astea cu 10% mai mult, dacă Executivul decide să crească TVA-ul aplicat industriei ospitalităţii.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Înainte de pandemie mai bine de jumătate dintre români obişnuiau să iasă săptămânal în oraş, acum 1 din 3 spune că mănâncă la restaurant o dată pe lună, în timp ce doar 1 din 5 iese în oraş de 2-3 ori pe lună.

Şi turiştii străinii au început să fie atenți la preţuri înainte de a se aşeza la masă:

Preţurile sunt asemănătoare. Nu sunt mai mari. Mâncarea este bună.

Cu toate astea, o masă la restaurant în România este încă mai ieftină decât în alte ţări.

Am fost în Transilvania şi este cu siguranţă mai ieftin comparativ cu alte locuri pe unde am mai călătorit. Este mult mai ieftin comparativ cu alte mari oraşe din Statele Unite ale Americii. 60-75 de lei – aceasta ar fi conversia în lei pentru o pizza. Aici nu costă atât.

Din toamnă, multe restaurante se tem că numărul clienţilor, şi aşa mic, s-ar putea reduce considerabil, dacă Guvernul va decide creşterea TVA-ului de la 9 la 19%.

Cătălin Mahu, patron restaurant: Nu vrem să creştem preţurile. Dar la un moment dat vei fi obligat să creşti preţurile. Creşterea TVA-ului, la final, se duce în luarea mai multor bani din buzunarul cetăţeanului, din buzunarul fiecăruia dintre noi.

Patronatele din industria ospitalităţii spun că o creştere a TVA-ului va pune multe afaceri pe butuci, în special pe cele aflate la început de drum.

Călin Cozma, preşedinte FPIOR: Dacă creştem preţurile, or să scadă încasările, pentru că veniturile oamenilor nu cresc proporţional cu taxele sau impozitele pe care le pune în plus statul român. De aceea, cea mai bună soluţie de a supravieţui va fi să reducem personalul, adică vor apărea 10.000 – 15.000 de şomeri în România din domeniul ospitalităţii.

Cu sau fără creşterea TVA-ului din acest domeniu, scumpirile resimţite în industria HoReCa din cauza inflaţiei ridicate au modificat deja comportamentul clienţilor: comandă ce este mai ieftin, beau mai puţin, renunță la desert şi împart cu altcineva un fel de mâncare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite