Mărul discordiei rămâne după discuția telefonică Biden-Putin. Kremlinul se declară totuși "mulțumit" de modul în care a decurs convorbirea. Pe 10 ianuarie, la Geneva, noi discuții ruso-americane

Noua discuţie telefonică dintre preşedinții Statelor Unite şi Rusiei s-a transformat într-un schimb de avertismente asupra situaţiei din Ucraina. Joe Biden a ameninţat cu un răspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, iar Vladimir Putin a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi "o eroare colosală".

31 Decembrie 2021, 13:39 (actualizat 31 Decembrie 2021, 20:23) Știrile TVR |

Biden și Putin au menționat calea diplomatică de rezolvare a tensiunilor. Dar orice progres diplomatic, a avertizat Casa Albă, va însemna în primul rând "o dezescaladare" în Ucraina.

Jen Psaki, purtător de cuvânt al Casei Albe: "Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa dintre Rusia şi Ucraina este consolidarea militară a rușilor și retorica belicoasă a liderului Rusiei".

Kremlinul se declară "mulțumit" de modul în care a decurs convorbirea telefonică de 50 de minute, a doua pe care au avut- o Biden și Putin în mai puțin de o lună.

Iuri Ușakov, consilier al preşedintelui Rusiei: "Suntem mulţumiţi de negocieri pentru că au fost deschise, substanţiale şi concrete".

Mărul discordiei rămâne: Moscova e acuzată de Kiev și de aliații occidentali că pregăteşte invazia Ucrainei, după ce a desfăşurat la frontiera comună zeci de mii de militari şi armament. Kremlinul cere interzicerea oricărei extinderi NATO, percepută ca o ameninţare directă, şi încetarea activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor ruse, zonă pe care o consideră că se încadrează în aria sa de influenţă.

Potrivit comunicatului difuzat de Kremlin după convorbirea telefonică de joi seară, Joe Biden a subliniat că Washingtonul nu va desfăşura ''arme ofensive'' în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale.

La rândul său, președintele Putin a solicitat ''răspunsuri'' la cererile sale de ''garanţii'' de securitate, adică negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei, care vor fi discutate în curând, în cadrul convorbirilor ruso-americane prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie, la Geneva.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI