EU SUNT ROMÂNIA

Mărturiile lui Vladimir Russu, pilotul basarabean care în decembrie 1989 a zburat cu primul avion care a dus ajutoare în România

Revoluţia Română a captat atenţia întregii lumi, în decembrie 1989. Imaginile cu morţii Timişoarei, rafalele mitralierelor şi mesajele de solidaritate transmise de TVR au mobilizat în special statele europene care au declanşat campanii de strângere de ajutoare pentru România. Basarabenii au fost primii care au donat pentru fraţii lor tot ce au putut, iar pe aeroportul Otopeni, prima aeronavă care a aterizat cu ajutoare umanitare venea de la Chişinău.

08 Decembrie 2019, 16:15 (actualizat 08 Decembrie 2019, 20:50) Știrile TVR |
Avionul cu speranțe
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vladimir Russu este pilotul basarabean care, în decembrie 1989,  a zburat cu primul avion care a dus ajutoare în România, după ce s-a redeschis Aeroportul Otopeni. Comandantul de navă a fost primit cu ropote de aplauze peste Prut. A zburat de patru ori spre fraţii români pentru a le duce ajutoare şi a făcut-o cu mândrie.

O cameră din apartamentul pilotului este dedicată unui adevărat muzeu al aparatelor de zbor în miniatură. Sunt machete ale avioanelor cu care a zburat pe toate continentele. În colecţia lui impresionantă găsim şi avionul cu care a dus speranţă românilor.

Căpitanul Vladimir Russu păstrează şi acum carnetul de zbor din 1989, document care face dovada misiunii importante pe care a avut-o atunci.

Ajutoarele transportate de Vladimir Russu au fost strânse din donaţiile basarabenilor. Ei s-au mobilizat în decembrie 1989 pentru a-şi ajuta fraţii de peste Prut.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI