Mărturii din spitalul cuprins de flăcări de la Constanța: Senzorii indicau mereu un nivel mult prea ridicat de oxigen, alarmele erau pornite, pacienții nu se puteau odihni și îi scoteau din priză

Mărturii şocante arată cum era organizată zona de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, cuprins de flăcări pe 1 octombrie. Senzori de oxigen inutili și un sistem electric prost par să fi dus la declanşarea focului într-unul dintre saloanele unității medicale. Ipotezele sunt formulate chiar de anchetatorii care săptămâna viitoare vor avea la dispoziție raportul complet al cercetării făcute la faţa locului.

12 Octombrie 2021, 11:12 (actualizat 12 Octombrie 2021, 20:19) |

La Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au fost montați în primăvară senzori de oxigen. Se pare însă că recomandările specialiștilor n-au fost urmate, iar senzorii indicau mereu un nivel mult prea ridicat de O2. Cel puțin așa susțin angajații spitalului audiați de anchetatori.

"Discutam cu reprezentanții firmei că montarea acelor senzori este inutilă, atât timp cât concentrația de oxigen este foarte mare, iar noi nu aveam un sistem de ventilare corespunzător. Am înțeles că reprezentantii firmei au sugerat spitalului ca mai întâi să fie montate ventilatoare pentru aerisire și după aceea și detectoarele. Totuși, au fost montați astfel de senzori și medicii și asistentele se plângeau că aceștia au alarmele pornite și pacienții nu se pot odihni și chiar pacienții le scoteau din priză''.

În lipsa sistemului de ventilație, permanenta alarmare făcută de senzorii de oxigen nu mai speria pe nimeni.

''La început au fost sesizări, dar apoi ne-am obișnuit cu aceste alarme pentru că știam că e o cantitate mare de oxigen. Ni s-a tot promis că există un proiect european și că se vor achiziționa ventilatoare speciale pentru aerisirea saloanelor.''

O altă mărturie arată că nivelul de oxigen era încă din primăvara trecută mult peste limite, chiar și în zonele în care nu erau instalații cu oxigen.

"Domnul care le-a montat a observat că toate saloanele erau peste nivelul normal și a folosit senzorul chiar și în cabinete, unde nu erau instalații de oxigen. Chiar și acolo senzorul a declanșat alarma.''

Și procurorul de caz sugerează că nivelul ridicat de oxigen ar fi cauza incendiului, însă amintește și alți posibili factori.

ZAFER SADIC, procuror criminalist, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța: Poate să fie o defecțiune a sistemului electric, poate să fie o defecțiune a sistemului de gaze, poate să fie o defecțiune a sistemului de alimentare cu oxigen, în cazul nostru.''

Din mărturiile angajaților reiese că prima flacără ar fi fost vizibilă lângă patul unui pacient.

''În timp ce priveam monitorul cu imagini din toate saloanele compartimentului am observat o flacără în imaginea din camera 4. Am observat că flacăra era undeva sub sau lângă pat, pe pardoseală. Până la vederea flăcării nu am observat nimic suspect care să-mi atragă atenția în salonul 4. Am strigat la medic că avem foc și am fugit împreună la salon, a cărui ușă e vizavi de cabinetul nostru.''

Foarte repede focul a cuprins și alte saloane, iar 7 dintre pacienți au murit. Acum, reprezentanții Primăriei Constanța spun că spitalul va avea dotări moderne.

ALIN VINTILĂ, purtător de cuvânt, Primăria Constanța: Vechea clădire a spitalului va intra în reabilitare energetică și se vor schimba toate instalațiile electrice, termice, inclusiv se va realiza o instalație nouă de stingere a incendiului.''

Lucrările trebuie demarate cât mai repede, pentru că astfel de accidente se pot produce oricând.


''Pe 1 octombrie era o zi obișnuită, liniștită și nu se anunțase niciun eveniment.''

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aproape o săptămână au făcut criminaliștii cercetări în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde, în prima zi a lunii octombrie șapte pacienți și-au pierdut viața intr-un incendiu. Anchetatorii au verificat spațiile, au analizat materialele care au favorizat propagarea focului şi traseul flăcărilor.

Imaginile video vor fi analizate de experți de la INSEMEX, dar și de cei de la Institutul Național de Expertize Criminalistice. Între timp, continuă audierea martorilor.

Cum secția de terapie intensivă a spitalului a fost distrusă de incendiu, autoritățile și reprezentanții unităţii mdicale caută soluții pentru reluarea serviciilor medicale.

Spitalul de Boli Infecțioase va fi reabilitat cu fonduri europene. Până atunci, autoritățile vor să amenajeze un spital modular unde medicii să-şi poată desfăşura activitatea.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI