Mărturii din Republica Moldova. ”Până când nu ajungi în situaţia asta reală, pur şi simplu, nu conştientizezi cât e de serios. Nu e o viroză sau gripă. Nu, nu e aşa!”

În faţa coronavirusului, cadrele medicale de la Ambulanţă sunt printre cele mai expuse pericolului. "merg pe un câmp minat", dar o fac conştient pentru că au jurat să aibă grijă de semenii lor. Povestea unei asistente medicale de la Serviciul de Urgenţă din Chişinău care s-a infectat cu Covid-19 la locul de muncă, este revelatoare.

01 Aprilie 2020, 07:55 (actualizat 01 Aprilie 2020, 08:08) |
COVID-19 în Republica Moldova-mărturii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O vom numi Elena, doar pentru a-i proteja identitatea. A ajuns la spital pe 20 martie fiind deja bolnavă. Din fericire, suferă de o formă uşoară de coronavirus. Totuşi, la debutul bolii s-a simţit mult mai rău.

Asistentă medicală la Ambulanţă, pacientă Covid-19 : Iniţial, am avut febră, 37,4 grade Celsius, trei zile s-a menţinut şi nu scădea. La a treia zi a început tusea uscată, dispnee, când inspiram mă durea şi în baza plămânului.

Elena a intrat în contact pe 14 martie cu o persoană infectată. Nu era, nimeni altul, decât medicul alături de care a lucrat pe Ambulanţă. Acesta fusese la o solicitare şi nu a ştiut că pacientul este suspect de infecţie cu Covid-19.

Asistentă medicală la Ambulanţă, pacientă Covid-19: Aici nu pacientul a fost de vină, dar dispeceratul. El a apelat, a spus motivul: febră şi că a fost în contact a revenit din Italia cu fiul, dar dispeceratul nu a anunţat echipa şi respectiv am plecat fără echipament. Deja în urma colectării, medicul a înţeles că sunt reveniţi şi a plecat să îmbrace echipamentul dar deja contactul a fost.

Exact atunci, de la acel caz, s-au îmbolnăvit 4 cadre medicale - medicul principal, asistenta medicală, şoferul - de pe Ambulanţă şi un infirmier din altă echipă. De altfel, şoferul este în stare destul de gravă.

Am întrebat-o pe Elena dacă au suficiente echipamente de protecţie, şi a spus că da, nu duc lipsă. Cât despre condiţiile în care sunt internaţi bolnavii la spital, femeia spune că sunt bune.

Asistenta medicală la Ambulanţă, pacientă Covid-19: Din cauză că nu-s suficiente locuri pentru autoizolare noi suntem câte 5 doamne în salon, bărbaţîi sunt câte 7. Deja baia şi WC sunt comune. Ni se oferă în fiecare zi câte o mască. Ceea ce pe noi ne deranjează este mâncarea. Dacă o femeie se mai satură, păi un bărbat categoric nu. Dimineaţă, de ex., terci cu pâine şi atât. La amiază ne săturăm că este felul 1 şi 2, dar dimineaţa şi seara nu.

Prin intermediul TVR Moldova, Elena a ţinut să mulţumească medicilor de la Spitalul "Toma Ciorbă" pentru profesionalism, implicare şi receptivitate. Fiind asistent medical, Elena ne-a povestit că pacienţii sunt trataţi diferit, ţinând cont de simptomele şi complicaţiile apărute la fiecare în parte.

Asistentă medicală la Ambulanţă, pacientă Covid-19: Tratamentul este destul de puternic, persoanele reacţionează diferit. Sunt şi reacţîi adverse la tratament. Dacă o persoană azi e veselă, pozitivă şi are poftă de mâncare, atunci în urma administrării antiviralelor mâine poţi să nu ai poftă de mâncare, nici apă să nu vrei, nu poate. Sunt permament greţuri şi slăbiciuni.

Elena e de 13 zile în spital şi face un apel către oameni să conştientizeze cât de gravă este situaţia. I-a îndemnat să respecte recomandările medicilor pentru că şi o simplă greşeală îi poate costa scump.

Asistentă medicală la Ambulanţă, pacientă Covid-19 Până când nu ajungi în situaţia asta reală, pur şi simplu, nu conştientizezi cât e de serios. Eu văd cum evoluează de la formă uşoară în pneumonie. Nu e pur şi simplu o viroză sau gripă, nu - nu e aşa.

Asistenta acum bolnavă a muncit pe aceeaşi ambulanţă şi cu Ecaterina Litvinschi, primul medic din Republica Moldova care a pierdut lupta cu noul coronavirus.

Asistentă medicală la Ambulanţă, pacientă Covid-19: Eu când am auzit, prima mea reacţie a fost, pur şi simplu, am început să plâng. Până în ultimul moment am crezut că o să depăşească virusul. Nici până în ziua de azi nu pot să-mi imaginez că ea nu-i. Ultimele luni le-am lucrat cu dumneai, în aceeaşi cameră, ambulanţă. Primii paşi i-am făcut cu ea. / Tot ce cunosc e datorită ei. Pacienţii deja o cunoşteau şi cu atâta admiraţie vorbeau cu ea. Putea să o sune şi noapte şi era gata să ajute.

În funcţie de evoluţia stării de sănătate, Elena va face testul repetat la coronavirus în următoarele zile. Dacă rezultatele vor fi negative, atunci va merge acasă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI