Mărturii din infernul nazist. Se împlinesc 80 de ani de la “Noaptea de Cristal”. Pogromul comis de nazişti

Se împlinesc 80 de ani de la aşa numita “Noapte de Cristal”. E vorba, de fapt, despre pogromul declanşat de Germania nazistă împotriva evreilor. A început pe 9 noiembrie 1938 şi s-a terminat pe 13 noiembrie. În 5 zile, au murit în bătaie 400 de evrei, toate sinagogile şi casele lor au fost devastate. 30.000 de oameni au fost arestaţi doar pentru că erau evrei. Germania a comemorat victimele Nopții de cristal prin ceremonii speciale în Bundestag și în cea mai mare sinagogă din Berlin.

09 Noiembrie 2018, 13:51 (actualizat 09 Noiembrie 2018, 20:52) |
Noaptea de cristal
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Walter Frankenstein avea doar 14 ani şi era orfan când civilii şi militarii au năvălit peste orfelinatul evreiesc Auerbach din Berlin. Acum are 94 de ani, dar amintirea acelor zile de coşmar este încă vie.

„Cu o noapte înainte, pe la 6-7 seara, un grup de bărbaţi, unii dintre ei îmbrăcaţi în uniforme, alţii în civil, au intrat în cămin şi ne-au spus: ieşiţi acum pentru că dăm foc clădirii!”, povesteşte Walter Frankenstein.

Frankenstein îşi aminteşte cum, mai târziu, împreună cu patru prieteni, a reuşit să se urce pe acoperişul orfelinatului şi a văzut oraşul în flăcări. “A doua zi am aflat că arseseră sinagogile”, mărturiseşte bătrânul.

La comanda statului nazist, toate casele şi magazinele evreilor au fost distruse. În urma lor, naziştii şi civilii au lăsat străzile acoperite de cioburile clădirilor distruse cu barosul. 30.000 de oameni au fost arestaţi. Cei mai mulţi au sfârşit în lagărele de concentrare de la Dachau şi Buchenwald.

A fost începutul Holocaustului. Câţiva ani mai târziu, naziştii au ajuns la soluţia finală pentru evrei, planul de exterminare sistematică a evreilor din Europa. Din orfelinatul în care a crescut Walter nu a mai rămas decât un zid. Numele şi vârsta celor 140 de copii ucişi acolo sunt scrise pe cărămizi.

Kristallnacht, în traducere Noaptea de Cristal a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului.

La ceremoniile care au marcat 80 de ani de la pogromul nazist antievreiesc, cancelarul Angela Merkel a avertizat că antisemitismul este în creștere în Germania și a insistat asupra necesității unor măsuri ferme împotriva rasismului și a excluziunii sociale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI