Mărturii din infernul Holocaustului spuse cu ajutorul inteligenței artificiale

Puținii supraviețuitori ai iadului din lagărele de concentrare naziste, deși au vârstă înaintată, se asigură că generațiile care vin din urmă află tot despre crimele comise astfel ca omenirea să nu mai treacă niciodată prin așa ceva.

27 Ianuarie 2023, 09:53 (actualizat 27 Ianuarie 2023, 10:12) Știrile TVR |

Eudit Braha Sherock are 86 de ani acum. Își amintește cum copil fiind, a fugit de naziști din orașul natal Odesa în 1941. Era împreună cu familia.

Eudit Braha Sherock, supravieţuitoare a Holocaustului: Ne grăbeam să prindem vaporul. Eram copii şi bătrâni laolaltă. Dar pe drum mi-am pierdut o sanda şi a trebuit să ne întoarcem s-o găsim şi asta ne-a salvat viaţa pentru că, dacă ajungeam la timp, am fi murit pentru că naziştii au bombardat vaporul şi majoritatea pasagerilor au murit.

Tânărul căruia Eudit i-a povestit drama ei, se folosește de inteligența artificială pentru a da și o imagine acestor povești. Pe baza mărturiilor supraviețuitorilor Holocaustului, Sol Leffler a recreat emoțiile acelor momente.

Sol Leffler: Stau de vorbă cu oameni bravi. Fiecare are o poveste unică şi a trecut prin momente terifiante, dar iată, sunt plini de viaţă şi este incredibil să generezi fotografii pe baza poveştilor lor.

Prima expoziție a acestor imagini a avut loc în orașul Ashkelon,din sudul Israelului. Mai important este că, prin programele sofisticate, mărturiile supravituitorilor prind viață și ajung mai repede la noile generații.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI