Mărturii din infernul Holocaustului spuse cu ajutorul inteligenței artificiale

27 ianuarie 2023, 09:53

Eudit Braha Sherock are 86 de ani acum. Își amintește cum copil fiind, a fugit de naziști din orașul natal Odesa în 1941. Era împreună cu familia.

Eudit Braha Sherock, supravieţuitoare a Holocaustului: Ne grăbeam să prindem vaporul. Eram copii şi bătrâni laolaltă. Dar pe drum mi-am pierdut o sanda şi a trebuit să ne întoarcem s-o găsim şi asta ne-a salvat viaţa pentru că, dacă ajungeam la timp, am fi murit pentru că naziştii au bombardat vaporul şi majoritatea pasagerilor au murit.

Tânărul căruia Eudit i-a povestit drama ei, se folosește de inteligența artificială pentru a da și o imagine acestor povești. Pe baza mărturiilor supraviețuitorilor Holocaustului, Sol Leffler a recreat emoțiile acelor momente.

Sol Leffler: Stau de vorbă cu oameni bravi. Fiecare are o poveste unică şi a trecut prin momente terifiante, dar iată, sunt plini de viaţă şi este incredibil să generezi fotografii pe baza poveştilor lor.

Prima expoziție a acestor imagini a avut loc în orașul Ashkelon,din sudul Israelului. Mai important este că, prin programele sofisticate, mărturiile supravituitorilor prind viață și ajung mai repede la noile generații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite