LUMEA AZI

Mărturii cutremurătoare ale unui supraviețuitor de la Auschwitz: Mengele a venit cu echipa lui şi a decis cine va merge la crematoriu şi cine nu. Am trecut prin asta de trei ori

Ievgheni Kovalev are 92 de ani. Se numără printre puținii supraviețuitori de la Auschwitz. Și azi își amintește până în cel mai mic detaliu coșmarul prin care a trecut. Și, atât cât mai este în viață, povestește. E ca o datorie pentru Ievgheni Kovalev pentru a reaminti omenirii ca asa ceva nu trebuzie sa se mai intample niciodata. Atenție, informații care vă pot afecta emoțional!

24 Ianuarie 2020, 17:06 (actualizat 24 Ianuarie 2020, 18:14) Știrile TVR |

Ievgheni Kovalev, supraviețuitor de la  Auschwitz:

"A fost o coincidenţă, supravieţuirea mea. Nu ştiu ce au crezut colegii mei de celulă. Am trăit împreună ore, zile. Ne pierduserăm speranţa că vom supravieţui, absolut orice speranţă. În orice clipă, azi sau mâine puteam fi ucişi. Mengele a venit cu echipa lui şi a decis cine va merge la crematoriu şi cine nu. Am trecut prin asta de trei ori. A fost oribil. Eram convinşi că vom fi arşi. Erau 6 crematorii, fumul ieşea pe coş zi şi noapte, iar mirosul era înfiorător. Veneau trenurile pline cu oameni şi una dintre platforme era acoperită cu lemn de foc. Oamenii ăştia erau civili, nici unul dintre ei nu bănuia că va fi ars. Au trecut prin decontaminare, pe la baie şi închişi apoi în camera de gazare. În 5-7 minute toată lumea era moartă. Apoi, Sonderkommando le dădea foc. După eliberare am ieşit din baraca noastră şi am deschis o alta care era plină de haine, inclusiv haine pentru copii, pantofi, atât de multe. Au exterminat oamenii, i-au ars, dar hainele au rămas. Am deschis apoi altă baracă. Acolo erau pachete cu păr. Plănuiau să le trimită undeva să le recicleze, cred."

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI