Martori la o lecţie de istorie. Elevii români au participat la un marş în memoria victimelor Holocaustului

30 aprilie 2019, 20:21

Vizita copiilor a început în Varșovia, pe locul fostului ghetou în care naziștii au înghesuit în toamna lui 1940, pe nici 4 km pătrați, aproape jumătate de milion de evrei. În apartamente ca niște cutii de chibrituri locuiau chiar și trei-patru familii.

În ciuda zidurilor înalte care împrejmuiau locul, evreii puteau părăsi oricând ghetoul, dar nu o făceau. Nu aveau unde să se ducă, nimeni nu îi primea.

Cei mai mulți și-au găsit sfârșitul în lagărul de concentrare de la Treblinka. Alții au murit de boli, de foame sau în timpul revoltei. Trenurile către lagăr îi preluau chiar din apropierea ghetoului.

La cimitirul evreiesc din Varșovia, elevii români au aflat poveștile unora dintre cei care i-au salvat pe evrei. A fost o ocazie pentru copii să înțeleagă și simbolurile de pe pietrele funerare.

Istorisirile despre gropile comune i-au impresionat mult pe elevi

Copiii au vizitat inclusiv singura sinagogă rămasă în picioare în Varșovia, din cele câteva sute care au existat. Și și-au încheiat ziua cu o vizită la Muzeul Polin, recent înființat, dedicat istoriei evreilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite