Martor la carnagiul din Kabul. Un agent de securitate român povestește cum a supraviețuit atacului taliban

10 septembrie 2019, 17:54

Românul spune că talibanii au deschis focul în tabăra la doar două minute după ce au detonat mașina capcană. Agentul de securitate susține că, în mod normal, ei nu ar fi avut timp să intre prin zona distrusă de explozie și să atace într-un timp atât de scurt.

În Green Village, pe lângă cei din misiunea diplomatică a României se mai aflau peste 20 de români, angajați au unei companii canadiene de securitate. Cei mai mulți erau, ca și Daniel, operatori ai scanerelor cu raze X din Zona Verde a capitalei afgane. Din nefericire, cei mai mulți nu aveau arme în momentul atacului, susține românul. Lupta cu talibanii a durat câteva ore și a fost complicată. Teoriștii au încercat să intre în fiecare cameră și să îi execute pe străini, vreo 400 la număr. Potrivit lui Daniel, agenții de securitate români și blugari au fost cei care au reușit să lichideze întreg comandoul taliban.

Potrivit agentului de securitate, colegii săi au fost cei care au reșuit să-l salveze pe cel de-al doilea mebru al echipei ambasadei, rănit serios de talibani.

Talibanii care au luat cu asalt Green Village din Kabul au fost bine înarmați. Fotografiile făcute de români arată că aceștia aveau pistoale mitralieră Kalasnikov, multe încărcătoare, grenade defensive, dar și pachete cu explozibili cu bandă dublu adezivă pentru a putea fi fixate pe ușile buncărelor din Cartierul Verde. Românul, fost militar, susține că în cei 11 ani de misiuni pentru firme de securitate în Irak și Afganistan nu a trecut printr-o asemnea luptă.

Potrivit mărturiei lui Daniel, forțele speciale afgane au intervenit foarte târziu, după ce comandoul taliban fusese lichidat de români și bulgari.

Daniel spune că imediat după atac, firma de securitate la care era angajat le-a dat românilor arme de asalt, însă i-a obligat și să facă mai mult decât era prevăzut în contract. Agenții ar fi trebuit să locuiască și să păzească Green Village, un complex distrus în proporție de 80 la sută. 8 agenți români care au supraviețuit atacului din Cartierul Verde s-au întors acasă și vor acum să dea în judecată compania de securitate la care erau angajați. Reprezentanții firmei nu au dorit să comenteze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite