GERMANIA A ALES. Martin Schulz: „O zi amară” pentru social-democrații germani. SPD intră în opoziție

Martin Schulz
Martin Schulz
24 septembrie 2017, 21:30

Dar și mai deprimant pentru noi toți este consolidarea AfD, pentru prima dată un partid de extremă-dreapta intră în parlament într-o poziție atât de puternică. Acesta este un punct de cotitură„, a adăugat Schulz, înconjurat de cei din conducerea SPD.

Liderul SPD a confirmat că partidul său va intra în opoziție, dar a promis că va continua înnoirea formațiunii, iar membrii ei care vor obține mandate în Bundestag se vor lupta acolo pentru „valorile și principiile toleranței și respectului”.

„Faptul că am primit mai mult de un milion de refugiați încă divizează țara noastră. Ceea ce pentru unii a fost un gest caritabil și umanitar, pentru alții este o amenințare, ceva neobișnuit și care provoacă teamă. Nu am reușit să-i convingem pe toți votanții noștri că Germania este suficient de puternică pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a explicat Martin Schulz, care atât din această poziție cât și din cea de președinte al Parlamentului European a fost un susținător constant al politicii de deschidere față de migranți promovată de cancelarul Merkel.

Potrivit sondajelor la ieșirea din secțiile de vot, intră în Bundestag cinci formațiuni. Pe primul loc s-a clasat Uniunea Creștin-Democrată cu 33,5 %, urmată de Partidul Social-Democrat cu 21%. Locul al treilea este ocupat de Alternativa pentru Germania cu 13%. Mai acced în camera inferioara a Parlamentului de la Berlin Verzii și Liberal-Democrații. Angela Merkel obține un al patrulea mandat de cancelar și îl egalează pe Kondrad Adenauer.

Cei 12 ani de guvernare, în diverse formule, nu au erodat Uniunea Creștin Democrată – CDU – într-atât încât să piardă primul loc în opțiunile germanilor, alături de sora bavareză Uniunea Creștin Socială.

Mulți o vad pe Mutty – „mami”, cum e alintată Angela Merkel – ca fiind garantul stabilității germane în plan intern și extern. Decizia de a deschide ușa pentru un milion și jumătate de refugiați, în 2015, a provocat pierderi CDU. Dar o parte din terenul pierdut a fost recuperat.

Angela Merkel: „Cinstit vă spun că, dacă trebuie să ne cerem scuze pentru că am fost prietenoşi cu cei aflaţi la ananghie, atunci nu aceasta este ţara mea.”

Totuși, Angela Merkel a tras niște învățăminte. Și chiar dacă refuză să stabilească un număr limită de refugiați, cancelarul a spus-o clar: valul de refugiați din 2015 este un episod care nu se va repeta.

Martin Schulz, liderul social-democraţilor: „Vă mulţumesc pentru încredere. Este primul pas spre câştigarea cancelariei.”  Aşa credea Partidul Social Democrat SPD în martie, când l-a nominalizat pe Schulz, cu unanimitate de voturi, candidat la șefia cancelariei. Sondajele îl plasau atunci pe social democrat chiar cu un procent două înaintea creștin democraților. Și începuse să se vorbească despre Schulz ca despre politicianul care va reuși să o detroneze pe Merkel. Euforia a durat puțin, iar creștin democrații i-au devansat la o diferență fără emoții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite