Evacuările continuă după distrugerea barajului Kahovka. Oficial ONU: Amploarea catastrofei se va vedea pe deplin abia în zilele următoare. Va avea consecințe grave și de anvergură pentru mii de oameni din sudul Ucrainei

Prăbușirea barajului din Ucraina este probabil "cel mai important incident de distrugere a infrastructurii civile" de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit lui Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență.

 

07 Iunie 2023, 08:04 (actualizat 07 Iunie 2023, 14:06) Știrile TVR |

„Amploarea catastrofei se va realiza pe deplin abia în zilele următoare (...) Este deja clar că va avea consecințe grave și de anvergură pentru mii de oameni din sudul Ucrainei, de ambele părți ale liniei frontului, prin pierderea caselor, a alimentelor, a apei potabile și a mijloacelor de trai”, a adăugat el

Evacuările în masă continuau miercuri în sudul Ucrainei după distrugerea parţială a barajului Kahovka, distrugere ce a provocat inundaţii în numeroase localităţi de-a lungul Niprului şi de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, informează AFP.

"Situaţia cea mai dificilă este în districtul Korabelnîi din oraşul Herson. Până acum nivelul apei a crescut la 3,5 metri, peste 1.000 de case sunt inundate" în acest oraş eliberat de ucraineni din mâinile ruşilor în noiembrie 2022, a anunţat într-un comunicat adjunctul şefului de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Kuleba.

Evacuările vor continua miercuri şi în următoarele zile cu autobuze şi cu trenul, a spus el.

"Peste 40.000 de persoane riscă să fie în zone inundate. Autorităţile ucrainene evacuează peste 17.000 de persoane. Din nefericire, peste 25.000 de civili se află pe teritoriul aflat sub controlul rus", a anunţat marţi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin.

"În acest stadiu, 24 de localităţi din Ucraina au fost inundate", a precizat ministrul ucrainean de interne Igor Klymenko.

Barajul este o sursă esenţială de apă pentru milioane de oameni din Herson, precum și din oblasturile de pe Nipru și Zaporojie, dar și o sursă cheie de irigații agricole în sudul Hersonului și în peninsula Crimeea - cu impact asupra agriculturii și producției alimentare, a subliniat Martin Griffiths şi a adăugat că se așteaptă un impact sever în zonele ocupate de Rusia, unde agențiile umanitare încă se luptă să obțină acces.

Marți, în cadrul unui discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU, Martin Griffiths a subliniat, de asemenea, pericolul pe care torentul de apă îl reprezintă în ce priveşte riscul de contaminare cu mine și muniție explozivă, deplasând proiectilele în zone evaluate anterior că fiind sigure.

Martin Griffiths a subliniat, de asemenea, impactul pe care prăbușirea barajului Kahovka îl va avea asupra producției de energie electrică și asupra siguranței centralei nucleare din Zaporojie.

"Pagubele provocate de distrugerea barajului vor face ca viața va deveni intolerabil de grea pentru cei care suferă deja din cauza conflictului. Consecințele faptului că nu vom putea oferi asistență milioanelor de persoane afectate de inundațiile din aceste zone sunt potențial catastrofale", a declarat oficialul ONU.

„Această distrugere deliberată a barajului și a altor instalații de generare a energiei de către ocupanții ruși este o bombă ecologică de distrugere în masă", a declarat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în videoclipul său de marți seară.

Deasemenea, prăbușirea barajului are și efecte militare, potrivit the Guardian. Imaginile disponibile din 6 iunie, coroborate de afirmațiile făcute de blogerii militari ruși, sugerează că inundațiile au spălat pozițiile ucrainene din apropierea țărmului Niprului și au forțat formațiunile ucrainene să evacueze zona de pericol în timp ce erau sub focul artileriei ruse.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI