Marsuinul de Pacific sau „panda mărilor”, pe cale de dispariţie. Cursă contra cronometru pentru salvarea mamiferului marin, în largul Mexicului

Marsuin
Marsuin
27 ianuarie 2023, 17:37

Marina mexicană şi un vas al Sea Shepherd, o organizaţie nonguvernamentală susţinută de Leonardo DiCaprio, au revenit miercuri pe mare, în Golful California, într-un „moment critic”, potrivit anunţului organizatorilor.

Doar aproximativ douăzeci de exemplare de marsuin de Pacific ar mai trăi în prezent în Golful California, cunoscut şi sub numele de Marea Cortez, singurul sanctuar din lume al acestui animal, potrivit Sea Shepherd.

„Operaţiunea Miracol” a făcut posibilă reducerea cu 70% a pescuitului ilegal de Phocoena sinus, cel mai mic cetaceu din lume (1,5 metri lungime şi 50 de kilograme). „Este încurajator, dar trebuie să facem mai mult”, a declarat responsabilul Sea Shepherd, Pritam Singh.

 

 

Cunoscut şi sub numele de „panda mărilor”, marsuinul de Pacific a fost decimat de plasele pescarilor.

Numit în spaniolă „vaquita marina” („văcuţa de mare”), marsuinul a fost victima colaterală a pescuitului de peşte totoaba, a cărui „vezică-înotătoare” este vândută pe piaţa din China cu până la 8.000 de dolari pe kilogram datorită presupuselor sale proprietăţi medicinale.

Marsuinul de Pacific a fost inclus pe lista speciilor în pericol de dispariţie în 1996.

Actorul Leonardo di Caprio, care a jucat în producţia „Don’t look up” (2021) despre negarea schimbărilor climatice, a produs un film pe tema luptei împotriva dispariţiei „vaquita” şi a totoaba, intitulat „Sea of Shadow”.

„Când cartelurile mexicane de droguri şi traficanţii chinezi îşi unesc forţele pentru a bracona peştele totoaba, metodele lor criminale ameninţă să distrugă, practic, toate vieţuitoarele marine din regiune”, se arată în prezentarea filmului.

„Operaţiunea Miracol” a fost lansată în 2015 pentru salvarea micului cetaceu argintiu, uşor de recunoscut după cercurile închise la culoare din jurul ochilor şi gurii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite