Marmota Fred din Canada, găsită moartă înainte de „Groundhog Day”

Marmota / Pixabay
Marmota / Pixabay
3 februarie 2023, 09:29

Apariţia lui Fred a fost aşteptată cu bucurie de copii şi adulţi, joi, la un eveniment ce se desfăşoară anual în Val-d’Espoir din Quebec, însă organizatorul Roberto Blondin a anunţat decesul rozătoarei durdulii.

Fred, în vârstă de 9 ani, a fost găsit mort în cursul nopţii, iar Blondin a declarat că este posibil ca marmota să fi murit la sfârşitul anului trecut, în timpul hibernării.

„În viaţă, singurul lucru sigur este că nimic nu este sigur”, a spus Blondin la evenimentul „Jour de Fred” („Ziua lui Fred”).

„Ei bine, în acest an este adevărat. Din păcate, este adevărat. Vă anunţ că Fred a murit”, a declarat el.

În folclorul nord-american, dacă acest rozător solitar îşi vede umbra când iese din bârlog de Ziua Marmotei, vremea rece, de iarnă, va persista încă şase săptămâni. Dacă este înnorat şi nu apare nicio umbră, înseamnă că începutul primăverii este aproape.

Evenimentul „La Jour de Fred” a continuat, însă, şi fără marmotă, Blondin oferind unui copil o versiune de pluş a rozătoarei, în lumina soarelui, ducând astfel la îndeplinire tradiţia anuală. Umbra a apărut, iar predicţia meteorologică a fost anunţată: „Primăvara va întârzia”.

Ziua Marmotei, marcată anual la 2 februarie, a evoluat de la un ritual străvechi adus în Statele Unite de imigranţii germani care s-au stabilit în regiunea care este în prezent statul Pennsylvania. Prima celebrare oficială a Zilei Marmotei a avut loc în 1886, potrivit Clubului Punxsutawney Groundhog.

Marmotele desemnate din alte provincii canadiene au fost mai norocoase în a-şi îndeplini îndatorirea. Manitoba Merv din provincia Manitoba şi Shubenacadie Sam din Noua Scoţie şi-au văzut umbrele, însă Wiarton Willie din Ontario nu a făcut-o şi a prezis astfel o primăvară timpurie.

Canada, cunoscută iernile sale geroase, a avut până acum unul dintre cele mai blânde sezoane reci înregistrate vreodată, notează Agerpres.

La sudul frontierei, celebra marmota Punxsutawney Phil a ieşit joi din vizuina sa din Pennsylvania şi şi-a văzut umbra, semn că vor urma încă şase săptămâni de vreme geroasă.

Phil nu este singura marmotă căreia americanii i-au atribuit valenţe de meteorolog. De fapt, în Statele Unite există multe alte marmote ca el. State federale precum Ohio, Carolina de Nord, New York, Georgia, Tennessee, Wisconsin, Illinois, Maryland, Virginia de Vest şi Michigan au propriile marmote care fac previziuni meteorologice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite