Mark Galeotti: „Putin își devorează copiii”. Epurările din FSB anunță convulsia regimului

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
13 aprilie 2022, 16:52

„La fel ca titanul grec Cronos care își devorează proprii copii, Vladimir Putin pare hotărât să se întoarcă împotriva celor de care a fost cândva cel mai apropiat – din frică, furie și orgoliu. În acest proces, el nu face decât să-și slăbească și mai mult regimul”, scrie Galeotti într-un editorial (Putin își devorează copiii) publicat în The Spectator.

„Putin este singurul vinovat”

Serghei Beseda, care a condus Serviciul al V-lea din FSB, a fost însărcinat cu derularea unei campanii subversive pe termen lung, menită să pregătească terenul pentru invazia rusă din Ucraina.

„El și adjunctul său au fost aparent reținuți sub acuzația de deturnare de fonduri operaționale. Acest lucru nu este deloc plauzibil – este aproape o practică obișnuită ca orice oficial superior al serviciilor de informații cu acces la un „buget negru” să-și ia partea – dar aceasta este scuza, nu motivul arestării sale”, susține Mark Galeotti.

Mai degrabă, este clar că Putin, înfuriat de eșecul invaziei sale inițiale, caută țapi ispășitori, este de părere expertul.

„Beseda îi spunea lui Putin ceea ce voia să audă, fie că ucrainenii gemeau sub jugul unui regim-marionetă american neo-nazist și cei mai mulți ar fi dornici de „eliberare”, fie cel că sunt atât de înfricoșați și dezbinați încât vor nu vor oferi o rezistență serioasă.”

În realitate, „Putin este singurul vinovat”.

Mark Galeotti spune că de ani de zile liderul de la Kremlin și-a retrâns cercul de consilieri și confidenți până când a rămas cu un grup din ce în ce mai mic „de lingușitori, prieteni și gnomi ideologici”. Mai mult, el a arătat clar „cât de puțin este dispus să tolereze opiniile care contravin prejudecăților și presupunerilor sale”.

„Desigur, se poate presupune că Beseda și-a băgat mâna în fondurile de care dispunea: Putin a instituționalizat mai mult sau mai puțin acest tip de corupție de elită. Bineînțeles, Beseda i-ar fi spus ce voia să audă, nu ce trebuia să audă: Putin le-a cerut mai mult sau mai puțin asta spionilor și consilierilor săi”, mai notează în editoria Mark Galeotti.

„Beseda nu va fi ultimul care se va confrunta cu mânia președintelui”

Cu toate acestea, cei care trăiesc după aceste reguli, „mor și după ele”. Incapabil să-și recunoască propriile defecte, „Putin caută cu furie oameni pe care să dea vina, iar Beseda nu va fi ultimul care se va confrunta cu mânia președintelui”.

Putin nu pare să fi învățat vreo lecție, consideră Galeotti.

„Președintele de înaltă competență al Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a încercat să demisioneze după invazie, dar nu i s-a permis să plece. Simțind că nu are nimic de pierdut, ea ar fi folosit o întâlnire prin videoconferință cu Putin pentru a transmite câteva adevăruri de uz intern, spunând că invazia a „vărsat” economia rusă „în canalizare”. Se pare că Putin a întrerupt apelul. Încă nu vrea să audă veștile proaste”, subliniază expertul.

Căderea lui Beseda poate anunța o epurare mai largă a FSB și a altor instituții de securitate. Există informații neconfirmate că până la 150 de analiști și ofițeri FSB ar fi fost concediați, iar „o vânătoare de cârtițe suspectate este, de asemenea, în desfășurare”, scrie Mark Galeotti.

Un climat de paranoia la Moscova

Într-o anumită măsură, „aceasta reflectă un război informațional ucrainean și occidental eficient, menit să răspândească dezbinarea la Moscova”.

Galeotti subliniază: „Un val de afirmații și dezvăluiri recente – un amestec de fapte, zvonuri și, probabil, invenții fanteziste – a ținut Kremlinul foarte mult pe loc. Presupusele scurgeri ale ofițerilor FSB nemulțumiți sunt îndoielnice, dar par să fi fost suficiente pentru a stârni un climat de paranoia la Moscova”.

„Când vânătorii de vrăjitoare ajung în oraș, știi că cineva va fi ars pe rug, așa că tentația este să faci tot posibilul pentru a incrimina pe altcineva. În acest climat fervent de frică, suspiciune și depresie, cei mai apropiați aliați ai lui Putin încep să se întoarcă unul împotriva celuilalt. În ce moment începe acest lucru să deterioreze în mod serios însăși fundațiile statului represiv de securitate?”, se întreabă Mark Galeotti.

„Cronos s-a gândit că, devorându-și copiii, va fi în siguranță. De fapt, l-a determinat pe ultimul, Zeus, să-i facă felul. Suntem departe de un astfel de potențial paricid, dar pare nimerit ca însăși agenția care a făcut cel mai mult pentru a încuraja și a beneficia de paranoia și izolarea din ce în ce mai mare ale lui Putin să fie și prima care are de suferit din cauza asta”, conchide expertul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite