Marius Nistor: Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru. Klaus Iohannis a fost invitat încă din februarie 2022 să detensioneze situația din învățământ. Ca să înceteze greva, guvernanții să vină cu ceva credibil

23 mai 2023, 12:17

– Greva porfesorilor va continua asa că nu se va desfășura niciun fel de activitate, a spus Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație. Asta implică din start și neîncheierea mediilor elevilor. Nu am fost chemați la negocieri. Am aflat din presă ca există o întalnire a premierului cu părinții.

– În primul rând, trebuie să fie o ofertă credibilă din partea Guvernului – și aici revenim la problema credibilității. Colegii noștri nu mai au încredere în politicieni, pentru că au avut posibilitatea să rezolve situații poate mai puțin tensionate decât aceasta, au venit cu acte normative pe care le-au prorogat a doua zi după ce le-au promovat.

– Suntem acuzați că nu ne-am ales momentul potrivit pentru declanșarea acțiunii în cauză. Uitați-vă și dumnevoastră, aceasta este invitația adresată președintelui Klaus Iohannis Werner încă din luna februarie a anului 2022. I-am cerut intervenția în regim de urgență pentru a conduce la detensionarea situației din învățământ. De asemenea, sunt invitațiile adresate președinților celor trei partide care formează coaliția majoritară, tot în luna februarie (…). Nu a existat niciun răspuns din partea lor, a adăugat Marius Nistor.

– Ați auzit vreodată un alt discurs din partea guvernanților în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieșit dascălii în stradă în permanență am vorbit de deficit, de criză sau de alte evenimente neplăcute și ni s-a spus să așteptăm. Nu mai putem aștepta. Așa cum am înțeles că apărarea și sănătatea sunt prioritare, așa și educația trebuie să fie prioritate. (…) Suntem dispuși la negociere, a spus Nistor.

– Am înțeles că Apărarea e prioritate, s-a investit masiv, că Sănătatea e prioritate, s-au majorat salariile, așa vrem și în Învățământ. Dacă nu au bani de ce nu rezolvă problema pensiilor speciale? Unii spun că favorizăm PSD, alții că favorizăm PNL. Singurii care ne ”manipulează” sunt cei 200.000 de angajați din învățământ care au hotărât declanșarea acestui semn de protest.

– Și cadrele didactice sunt părinți și copiii lor au de suferit. S-ar putea să nu se dea examenele, însă nu ne dorim asta, depinde de ei ce decid. Să fim rezonabili, această grevă se va stopa când vor colegii, că e peste două zile, peste o săptămână, peste două. Dacă colegii vor fi ignorați și batjocoriți în continuare, vă spun foarte clar că în următorii doi ani învățământul va intra în colaps. Vor pleca oamenii, iar cei tineri să vină la ce?, a întrebat liderul Federației Sindicatelor din Educație.

 

Evaluarea Națională la clasa a VI-a, amânată

Ministerul Educației a anunțat că examenele de Evaluarea Națională la clasa a VI-a vor fi amânate, din cauza grevei profesorilor. Inițial, testările erau programate pentru 24 mai (Limbă și comunicare) și 24 mai (Matematică și științe ale naturii).
Ministerul a anunțat noul calendar al examenului de Evaluare Națională 2023 la clasa a VI-a:

– 30 mai (Limbă și comunicare),
– 31 mai (Matematică și științe ale naturii).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite