Marius Budăi: Banca Mondială ne-a trimis raportul cu cerințele privitoare la PNRR. Pensiile militare – cuprinse într-un jalon

Marius Budăi ministrul Muncii
Marius Budăi ministrul Muncii
24 octombrie 2022, 15:58

„După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. Unele dintre ele mi se par extrem de absurde, dacă vorbim de acel procent. Dar astăzi dimineaţă am primit, aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială, un raport care conţine măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât trebuie să implementăm PNRR, un PNRR care, după cum bine ştiţi, a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă, semnat şi asumat de Florn Cîţu în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea. Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale”, a declarat Budăi, la Parlament.

Potrivit ministrului, „din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon”.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal. (…) În PNRR scrie că trebuie să avem o consultare. Reamintesc că erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru a-i cheltui pentru această consultanţă, am reuşit şi am negociat cu colegii de la MM şi cheltuim doar 1,5 milioane de euro, 2,5 rămân la dispoziţia statului român. Aştept cu nerăbdare acea convocare a domnului prim ministru pentru a discuta pe marginea acestui material, dar miniştrii de resort, specialiştii din domeniu trebuie să spună care sunt paşii de urmat, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR”, a afirmat Marius Budăi.

El consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, dar aşa au fost menţionate „de alţii” în PNRR.

„Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale. Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a mai anunţat că, în urma discuţiei recente cu comisarul european pentru Locuri de Muncă, în urma altor discuţii avute de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu lideri ai familiei social-democrate europene, „aproape sigur procentul de 9,4 – acea măsură anti-românească şi acel 2070 ales aleatoriu pe care nici Comisia Europeană nu îl înţelege, cu siguranţă va fi scos din PNRR (plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile – n.r)”, „procent pentru pensii care nu există în niciun PNRR din statele membre ale UE”.

„Deci noi eram singurii care ne condamnam la sărăcie – actualii seniori ai României, dar şi viitoarele generaţii de seniori. Nu cred că este un lucru normal, nu cred că printr-un program care ar trebui să fie relansare şi rezilienţă trebuie să condamnăm cetăţenii României la sărăcie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite