Marinarul român de pe nava sechestrată într-un port din Yemen este în stare bună, reiese dintr-o filmare postată pe internet. Membrii echipajului nu au voie să-și contacteze familiile

23 noiembrie 2023, 18:05

În filmarea publicată pe o platformă de socializare, se vede echipajul vasului capturat, în timp ce la bord urcă un reprezentant al facţiunii paramilitare, care merge sa îl salute.

Sunteţi consideraţi oaspeţi ai Yemenului. Considerăm membrii întregului echipaj drept cetăţeni ai Yemenului. Nu vă faceţi griji în legătură cu nimic. Orice doriţi, vă aducem„.

În imagini apare și marinarul român, alături de ceilalți membri ai echipajului, capturați duminică de rebelii houthi din Yemen.

Soția l-a recunoscut după haine și tatuaje. Nu mai are nicio veste de la el de sâmbătă, când au vorbit ultima dată la telefon. A doua zi, vasul a fost capturat.

Denisa Georgiana Soare, sotia marinarului român: Sunt ținută la curent cu situația, însă nu am nicio noutate. Noi ne bucurăm ca este bine, ca este întreg, ca este teafăr.

Adrian Mihălcioiu, lider, Sindicatul Liber al Navigatorilor: Lucrează la bord, își fac treaba. Bucătarul gătește, dar nu au voie să contacteze familiile.

Bărbatul în vârstă de 28 de ani este electrician pe vasul comercial Galaxy Leader. S-a îmbarcat în urmă cu două săptămâni și urma să ajungă acasă după patru luni.

Nava se deplasa dinspre Turcia spre India, când a fost capturată în Marea Roșie. Autoritățile din România fac eforturi pentru ca marinarul român să fie adus în țară.

Ana Maria Stancu, corespondent TVR: Nava transporta autoturisme și ultima oprire a făcut-o în portul din Istanbul. Se îndrepta către India, în momentul în care a fost capturată în Yemen, dar în acel moment nu avea marfă la bord.

Navele comerciale care ajung în zonă trebuie să respecte anumite protocoale.

Nicolae Bobaru, comandant de vas: Există culoare de urmat pentru navele care tranzitează zona. Zona este foarte populată de  bărcuțe care par a fi pescadoare. De multe ori pot fi pirați sau teroriști.

Capturarea navei în Yemen de către o grupare despre care Israelul susține că este sprijinită de Iran pare să aibă la bază o motivație politică și ar putea fi considerată un atentat asupra activității comerciale desfășurate în zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite