Marina SUA are un nou șef, al patrulea în 6 luni

Kenneth Braithwaite Marina SUA
Kenneth Braithwaite Marina SUA
22 mai 2020, 09:55

Numirea lui Braithwaite, în vârstă de 60 de ani şi actual ambasador al SUA în Norvegia, a fost aprobată joi, printr-un vot prin ridicare de mâini, de către Senatul american.

În timpul audierii sale în Comisia pentru Forţe Armate din Senat, la începutul lunii mai, el a spus că are relaţii senine cu Casa Albă, ceea ce ultimii săi doi predecesori nu au ştiut să întrețină.

„Chiar dacă ştiu care sunt provocările, sunt pregătit”, a dat el asigurări.

„Regret să o spun că US Navy trece prin ape agitate din cauza a diverşi factori, în principal lipsa unui leadership”, a declarat el, invocând în special un vast scandal de corupţie care a zguduit Marina în 2015 şi coliziunile unor nave militare care au făcut 17 morţi în 2017.

El a făcut aluzie, calificându-le un „pas judiciar fals”, la divergenţele dintre Trump şi fostul secretar al Marinei, Richard Spencer, privind soarta unui soldat de elită, acuzat de crime şi graţiat de preşedintele american. Incidentul a dus la demiterea lui Spencer pe 24 noiembrie.

Braithwaite a menţionat de asemenea recenta criză legată de răspândirea coronavirusului la bordul portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt, care a făcut ca persoana numită în locul lui Spencer, Thomas Modly, să îşi piardă postul chiar înainte ca desemnarea sa să fie confirmată de către Congres.

Demis la 7 aprilie, Modly a fost înlocuit, de pe o poziţie interimară, de James McPherson, un amiral în rezervă, care tocmai preluase funcţia de comandant-şef adjunct al armatei.

Fost pilot, Kenneth Braithwaite a servit timp de 21 de ani în US Navy, unde a ocupat diferite posturi, printre care şi cel de purtător de cuvânt, înainte de a părăsi armata în 1993, pentru a intra în sectorul privat.

În 2016, el a participat la campania electorală a lui Donald Trump în Pennsylvania şi a făcut parte din echipa de tranziţie a miliardarului republican imediat după alegerea sa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite