Marile falimente din asigurări. Cât a plătit până acum Fondul de Garantare a Asiguraților ca să acopere daunele clienților fiecărei companii falimentate

19 martie 2023, 18:39

Primul cutremur a fost în 2015 când Astra Asigurări întră în faliment după ani buni în care fost lider pe piață. Doi inculpați au fost trimiși în judecată atunci de Parchetul Anticorupție – fosta șefa a Autorității de Supraveghere, Angela Toncescu și omul de afaceri Dan Adamescu, care a murit între timp. Iar acum doi ani condamnările au fost anulate de Curtea Supremă. În 2016 a picat și Carpatica Asig, aflată pe poziția a doua din piață. Ca și în primul faliment, DNA a trimis în judecată un alt om de afaceri, Ilie Carabulea și conducerea de atunci a ASF. Dan Radu Rușanu a fost achitat, iar Carabulea a primit 5 ani și 6 luni de închisoare.

Prin telefon, ADRIAN NEGRESCU, analist economic: Reţeta a fost aceeaşi. Multe asigurări făcute fără să aibă în spate lichiditate, fără ca banii respectivi să fie reinvestiţi în activitate. Banii au luat calea unor alte conturi, s-au făcut transferuri financiare către alte ţări şi aceşti bani n-au mai ajuns în piaţă.  S-a spus că în unele cazuri au fost interese combinate ale unor oameni care lucrează în ambele instituţii, s-a vorbit de corupţie, dar nu s-a dovedit niciun fapt de corupţie.

City Insurance a intrat în faliment anul trecut tot într-un moment de glorie. Avea peste 4 milioane de clienți. Dosarul firmei este anchetat de DIICOT, după mai multe plângeri penale, care ar indica mai degrabă fraudă și nu management deficitar. Orice cauză ar fi avut aceste falimente, pierderile au fost preluate de bugetul statului prin Fondul de Garantare a Asiguraților, care a plătit până acum câte jumătate de miliard de lei ca să acopere daunele clienților fiecărei companii falimentate. 

GEORGE VULCĂNESCU, analist economic: Puterea de compensare a Fondului de Garantare este relativ modestă. Nici până azi nu au fost acoperite despăgubirile pentru City Insurance.  Societăți care administrează niște bani, folosesc banii populației într-un mod incontrolabil.

Și ultimul pe lista neagră, Euroins era, la fel, cel mai mare asigurător din piață. Compania-mamă, din Bulgaria, acuză statul român de acțiuni abuzive și ilegale și susține că își va proteja asigurații. Mulți dintre ei ținuți pe drumuri luni, poate chiar ani, până la recuperarea despăgubirilor. Analiștii vorbesc acum despre un haos în piață.

CRISTIAN PĂUN, profesor de economie: City Insurance avea vreo 40 la sută din piață și a dispărut. Euroins avea vreo 30 la sută și a dispărut, deci aproape 70 la sută din piață trebuie preluată de ceilalți jucători care nici ei nu sunt foarte mulți și trebuie să preia un număr foarte mare de clienți și de contracte. .

Conducerea ASF e așteptată mâine în Senat, la Comisia pentru buget și finanțe, să explice de ce a retras autorizația Euroins și ce efecte va avea asupra tarifelor de referință pentru RCA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite