Marii arși ar putea primi concediu medical plătit 100%, pe toată perioada recuperării

Concediu medical pe toată perioada recuperării pentru marii arși
Concediu medical pe toată perioada recuperării pentru marii arși
20 august 2021, 18:19

Cătălin Denciu a suferit arsuri grave, în noiembrie anul trecut, în timp ce încerca să salveze pacienţii din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamţ, care luase foc. A fost îngrijit în Belgia, iar acum se află în recuperare la domiciliu. Dar procesul este de durată, spune soția lui. N-ar putea încă să se întoarcă la muncă. Iar până acum nici nu putea beneficia de concediu medical pe toată perioada de recuperare.

Alina Denciu, soţia medicului Cătălin Denciu: Va trebui să poarte acest costum compresiv cel puţin un an de zile. În domeniul medical, faptul că tu ai nişte mănuşi pe care le porţi, dintr-un anumit material, tu nu poţi să ai o igienă corectă în spital, să te poţi dezinfecta. S-au pierdut din vedere aceşti puţini oameni care, printr-o minune, prin ajutor medical, continuă să fie recuperabili. Dar nu în limita aceasta de timp impusă de legislaţia actuală.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Națională de Asigurări de Sănătate au anunţat că problema va fi remediată săptămâna viitoare. Practic, marii arși vor fi exceptați de la regulile privind limitele concediului medical. În plus, indemnizaţia lunară pentru astfel de situații va fi de 100%, inclusiv pentru perioada de recuperare.

IOANA MIHĂILĂ, ministrul Sănătății: Această listă este în curs de actualizare. De îndată ce ordonanța de urgență va fi modificată, recuperarea post operatorie și post tratament a marilor arși va putea beneficia de zile de concediu peste limitele obișnuite.

Este doar un prim pas pentru ajutarea celor care suferă arsuri grave să se reintegreze în societate, spune Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv: Tocmai pentru că nu există unități pentru recuperare, ei sunt descoperiți. Da, au concedii medicale, dar mare lucru pentru sănătatea lor sistemul ăsta public nu poate face în momentul acesta. A fost redactat și un ghid terapeutic care urmează să devină normă în scurt timp și el va sta la baza unui viitor contract cu Casa de asigurări și la baza dezvoltării acestui domeniu în România. Până atunci, cazurile severe pot să fie recuperate medical în străinătate.

Până acum și marii arși, ca și alți pacienți, beneficiau de 180 de zile de concediu medical pe an, cu prelungire posibilă de încă 90 de zile, iar apoi – fie intrau în concediu fără plată, fie se pensionau pe caz de boală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite