Marian Staș, mesaj pentru elevi și profesori: #meseriaebrățarădeaur. Trebuie conștientizată nevoia de o paletă largă de meserii

Un studiu realizat în rândul părințiilor de o firmă de cercetare, arată că aceștia consideră că școala nu-i pregătește pe elevi pentru meseriile din viitor, programa este încărcată cu informații inutile, profesori care nu reușesc să țină pasul cu tehnologia, iar lipsa instrumentelor moderne țin școala românească pe loc.

27 Martie 2019, 14:21 (actualizat 27 Martie 2019, 15:22) Știrile TVR |
Scoala nu pregătește elevii pentru viitor. Discuție Aici Acum
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Marian Staș, expert în Educație:  În momentul în care vedem, an de an, că discrepanța dintre ceea ce școala oferă și ceea ce viața presează este din ce în ce mai mare, atunci discuțiile sunt din ce în ce mai acutizate (...) Dacă nu doare suficient de tare poate că nu începem să acționăm, nu numai să ne lamentăm, să ne manifestăm frustrările și nemulțumirile. Există un model foarte direct și foarte tehnic. Încremenirea modelului educațional actual în paradigma sa trecută, în paradigma sa comunistă. Școala trebuie să iasă de acolo. Principalul vector de atât tehnic, este modelul curricular,  felul în care copiii fac scoală (...) Un mesaj pentru timpurile acestea este că: meseria este brățara de aur: #meseriaestebrățarădeaur.

Conștientizarea nevoii de o paletă largă de meserii, nu numai adecvate prezentului, dar mai ales care să prefigureze viitorul. Sunt foarte multe dezvoltări în zona tehnologică, în zona industrială, în zona artistică, în zona estetică, de IT și care pun presiune pe meserii care nici nu există, probabil că nici nu le știm numele și de care vom avea nevoie în viitor.

Daniela Croitoru, director de școală profesională germana din Brașov spune că răspunsul la aceste probleme sunt școlile profesionale în sistem dual.

Numai în sistem dual compania se poate implica în dezvoltarea și în pregătirea elevului. În învățământul dual compania este cea care cere numărul de locuri într-o scoală în funcție de necesarul în companie, explică Daniela Croitoru.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI