“Maria Tănase. Artista, omul, legenda”. Cea mai amplă biografie a cântăreţei acuzate că a fost spion britanic

Spionaj, iubiri interzise sau imposibile, trădări şi lupte pentru libertatea artistică, sunt doar câteva dintre temele pe care le tratează cea mai amplă biografie a artistei Maria Tănase. Volumul va fi lansat, sâmbătă, la Gaudeamus şi este o carte document pentru care autorul a stat timp de doi ani în arhivele statului, ale Securităţii, în biblioteci şi muzee. A studiat mii de documente din dosarele de filaj ale artistei, dar şi ale altor artişti.

21 Noiembrie 2019, 10:59 (actualizat 21 Noiembrie 2019, 11:00) |
Cea mai amplă biografie a artistei Maria Tănase
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aşa zisa iubire imposibilă dintre Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi este doar una dintre legendele pe care le pune în ordine istoricul Stejărel Olaru în cartea sa. Cei doi nu s-au întâlnit niciodată la Paris, ci au avut doar o scurtă şi frumoasă aventură în 1939, la Expoziţia Universală de la New York, unde cei doi au reprezentat România. Marea iubire a Mariei Tănase a fost un spion britanic, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Autorul a consultat mii de documente de arhive, în muzee, biblioteci, este un studiu care o prezintă cel mai bine. A dezlegat foarte multe lucruri prezentate tendenţios, romanţat. El pune lucrurile în ordine şi există în această carte o latură pe care ceilalţi nu au abordat-o deloc. A fost o perioadă în care i s-au distrus toate înregistrările - perioada legionară - şi de aceea noi nu avem astăzi multe înregistrări de-ale sale”, spune Elize Stan, realizatoare de emisiuni folclorice.

Volumul lui Stejărel Olaru este şi o veritabilă radiografie a vremurilor pe care le-au trăit românii în timpul războiului, în anii democraţiei de după, din 1944 până în 1947, şi apoi perioada neagră, cea a cenzurii, a filajelor, a urmăririlor, arestărilor şi racolărilor pe care le-a făcut Securitatea.

Acuzată că a fost agent britanic, Maria Tănase ajunge să semneze un angajament cu Securitatea pentru că îşi dorea să părăsească România.

Maria Tănase a murit la 22 Iunie 1963, la doar 49 de ani, nefericită de modul în care a fost tratată de regimul comunist. Iubită de popor, românii au transformat înmormântarea ei în funeralii naţionale. Mlioane de oameni au condus-o pe ultimul drum.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI