Maria nu a mers niciodată la medic: “M-am obişnuit de-acuma. Prin jumate de viaţă am trecut”. Acum, a venit Caravana cu medici la ea, în unul dintre cele mai izolate locuri din România – Letea

17 august 2019, 20:28

Delta Dunării. Sub soarele de amiază, natura încântă cu spectacolul firescului. Totul este așezat acolo unde trebuie, răsfățat de ce aduce mai bun trecerea timpului. În acest paradis, o mână de oameni tulbură liniștea „asurzitoare” a Deltei. Sunt cei care își duc viața în Letea, ținutul cailor salbatici, așezare încremenită în timp. Aici, în paradis, drumurile sunt puține, așa că suferința este rareori tratată de medici.

Pe uliţă, doi copii se joacă în nisip. Un câine leneveşte sub razele soarelui și pare că nimic nu-l tulbură. Letea e unul dintre cele mai bine conservate sate din rezervaţie.

Letea nu este prea departe pentru o mână de doctori din Caravana cu Medici. După ce au terminat treaba la spital, doctorii s-au urcat în maşini şi au plecat spre Tulcea. Apoi au mers cu barca două ore.

La miezul nopţii, doctorii transformă o parte din camerele Centrului Comunitar din sat în cabinete medicale.

A doua zi, dis-de-dimineaţă, o dubă plină cu femei opreşte în faţa centrului. Imediat, se formează cozi în faţa cabinetelor medicale. Unele dintre ele nu au mers niciodată la doctor, altele nu s-au mai dus de 10, 20 sau 30 de ani.

Femeilor li s-au făcut consultații oftalmologice, ginecologice și ecografii mamare.

Efortul medicilor e un cadou la care localnicii nu sperau. Fără ei, ar fi trebuit să meargă peste 14 km până la cel mai apropiat doctor.

Pentru cazurile grave, drumul este însă mult mai lung.

Maria nu a mers niciodată la medic. Femeia a născut de 3 ori. De fiecare dată, acasă, în patul ei, asistată de una dintre surori.

Fetiţa a murit la 3 luni, din cauza unei malformaţii cardiace. Unul dintre băieţi a fost operat la inimă la Tîrgu Mureş. Acum are 21 de ani şi munceşte în străinătate pentru că în Deltă nu are niciun viitor. Iar al doilea băiat învaţă la Tulcea. Ultima oară a venit acasă de Crăciun.

Viaţa a fost dură cu Maria. A venit pe lume acum 41 de ani, în acelaşi timp cu alte două fetiţe. Imediat după naştere, părinţii le-au abandonat, pentru că mai aveau încă 6 copii de crescut. De sărbători, mergeau la orfelinat şi le luau acasă pe triplete. Erau singurele momente în care fetiţele aveau spre cine fugi dacă se simţeau rău.

Deşi a născut doi copii cu probleme cardiace, nimeni nu i-a spus Mariei că ar trebui să facă un consult. Oricum, nu şi-ar fi permis.

„De unde bani? Bat cu ciocanul? (…) M-am obişnuit de-acuma. Prin jumate de viaţă am trecut”, spune Maria Covaliof.

Aşa sunt cei mai mulţi oameni din Letea. Nu îşi fac planuri. Aşteaptă doar să treacă zilele.

Mihai Ranete, fondator, Caravana cu Medici: „Medicina secolului XXI aici nu prea a pătruns (…) Aici vezi fragilitatea omului, vezi ce nevoie are de tine şi îţi dai seama cât de important eşti pentru sistem„.

Sunt 5 ani de când studenţi la Medicină, rezidenţi şi medici specialişti se duc în zone izolate din România. La Letea, în cea de-a 66-a ediţie a caravanei, medicii au descoperit mai multe paciente cu afecţiuni grave.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite